Izvor: eKapija | Utorak, 16.04.2019.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Leks specijalis o švajcarcima pred poslanicima po hitnom postupku - Konverzija preostalog duga u evre pa otpis 38%

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ušao je danas, po hitnom postupku, u proceduru Skupštine Srbije.

Predlog tog zakona je ranije danas usvojen u Vladi Srbije, a predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre, da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 %.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se tim leks specijalisom rešava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rešenje.

- Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka, i države sa treće strane. Razgovori nisu bili nimalo laki, ali smo uspeli da nađemo kompromis i najbolje moguće rešenje za sve tri strane - rekao je Mali.

Ministar je istakao da su nacrtom zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga.

- Predviđeno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38%. Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata - istakao je Mali.

Nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4% plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4%.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu tog zakona banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita uradi u skladu sa tim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.

Nacrtom zakona biće omogućeno da se reši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

Efektiva traži odlaganje primene leks specijalisa o švajcarcima

Članovi Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva traže da bude odložena primena leks specijalisa o otplati kredita indeksiranih u švajcarskim francima, čiji predlog je danas usvojila Vlada Srbije, dok Vrhovni kasacioni sud ne donese konačni stav o ugovorima o tim kreditima, kazao je predsednik Efektive Dejan Gavrilović.

On je agenciji Beta rekao da je Vrhovni kasacioni sud ranije doneo polovičan stav o tome da je ništava klauzula ugovora o indesiranju kredita u franke, ako banke nemaju dokaz da su se zadužile u toj valuti.

- Naš zahtev je da budu poništeni sve ugovore o kreditam u švajcarskoj valuti, što je stav i evropskih sudova, ili da budu konvertovani u evre po paritetu koji je važio na dan zaključenja ugovora - kazao je Gavrilović.

Efektiva, kako je dodao, nije učestvovala u pregovorima o leks specijalisu o otplati kredita u švajcarskim francima i članovi tog udruženja će nastaviti da u sudskim sporovima traže zaštitu svojih prava, a do sada je podneto nekoliko hiljada tužbi. Leks specijalisom su obuhvaćeni svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga, a predviđeno je da se njihov preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38%.

Kamatna stopa za dalju otplatu kredita ne može biti veća od 3,4 % plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.

Po oceni Gavrilovića taj zakon treba da se odnosi i na one korisnike kredita čiji su ugovori sada raskinuti i čije su nekretnine prodate.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.