Izvor: eKapija | Ponedeljak, 15.04.2019.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nacionalna izložba stoke na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Ilustracija (Foto: Jringjai_34/shutterstock.com)
Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će biti održan od 11. do 17. maja u Novom Sadu, uz podršku Republičkog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće organizovana najveća Nacionalna izložba stoke na Balkanu. Posetoci će moći da vide više od 1.600 životnja.

Kako se navodi na sajtu Novosadskog sajma, goveda će biti izložena u Hali 12, a prvi put na Sajmu biće predstavljeno belgijsko plavo goveče. Kombinovana simentalska rasa, kao i mlečna rasa holštajn-frizijska biće i ove godine na Poljoprivrednom sajmu. Autohtona rasa, podolsko goveče, biće smeštena između hala 12 i 13.

Posetioci će moći da vide konje u Hali 15. Najzastupljeniji će biti lipicaneri, a biće i nonijusa, hrvatskih punokrvnjaka i šetland ponija. Prijavljeno je više od 800 ovaca, od kojih će stručnom selekcijom biti odabrana polovina za izložbu na Sajmu. Najzastupljenija rasa koza je sanska i alpino rasa, a prvi put biće predstavljena srpska bela koza.

Na otvorenom prostoru i Hali 31, farme i individualni proizvođači predstaviće čiste i ukrštene rase svinja među kojima su landras, švedski jokšir, durok, pijetren, kao i autohtone rase mangulica, resavka i moravka. Ujedno, Sajam će biti prilika da se vidi nekonvencionalna stočarska proizvodnja.


Izložba genetskog potencijala

Prvi put ove godine, na Izložbi genetskog potencijala predstaviće se autohtone rase u Srbiji. Vidno će biti istaknuta mesta na kojima će biti predstavljene životinje na Izložbi genetskog potencijala, odnosno u okviru dela sajmišta na kojem su izložene i ostale rase te vrste.

To podrazumeva da će biti predstavljene autohtone rase goveda, konja, ovaca, koza i svinja. Odgajvači, ali i svi posetioci imaće priliku da vide konje rase nonijus, svinje rase moravka, resavka i mangulica. Podolsko goveče je često viđeno na Poljoprivrednom sajmu, a prvi put na Nacionalnoj izložbi stoke biće srpka bela koza. Najviše autohtonih rasa je među ovcama, čak pet i to svrljiška, cigaja, lipska, sjenička i krivovirska.


B2B susreti

Sedmu godinu na Poljoprivrednom sajmu biće organizovani i poslovni susreti AgroB2B@NSFair. U saradnji sa Evropskom mrežom preduzetništva, Privrednom komorom Srbije, Razvojnom agencijom Srbije i Biznis inkubatorom, AgroB2B će biti u utorak, 14. maja u Kongresnom centru.

To je prilika za firme iz naše zemlje da se sretnu sa predstavnicima kompanija iz celog sveta, da razgovaraju o unapred utvrđenim temama u kontekstu ostavarivanju saradnje i proširivanja poslovanja. Svi sastanci biće unapred zakazani, a prijavljeni učesnici će se međusobno povezivati na osnovu iskazanih interesovanja ili predstavljenih proizvoda i usluga.

Prijavljivanje je u toku, a adresa je agrob2b2019.talkb2b.net.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.