Izvor: Novosti | Ponedeljak, 15.04.2019.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Podsticaji kupcima eko-vozila od 2020. godine? - Pokrenuta inicijativa u Skupštini Srbije

(Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
Pojedini poslanici nedavno su u Skupštini Srbije pokrenuli inicijativu za uvođenje subvencija i podsticaja za kupovinu električnih, hibridnih i plug-in vozila,

Kako pišu Novosti, sada se traži model kako da ova podrška ekološkim automobilima ne optereti budžet.

Prema saznanjima ovog lista, kupac ovakvih vozila plaćao bi, kao i do sada, carinu i PDV, ali bi ga država stimulisala određenim popustima.

- Ideja je da se kroz neke druge vidove, poput eko-taksi, ali i povlačenjem sredstava iz fondova EU, namenjenih za tu svrhu, omogući jeftinija kupovina vozila sa čistom tehnologijom. Predlog je da se uredba donese što pre, pretpostavlja se do kraja godine, da bi stupila na snagu 2020. i važila pet godina - kaže izvor Novosti iz Skupštine Srbije.

Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine, rekao je da bi najpre trebalo ići na zabranu uvoza polovnih vozila.

- Da li starosti od 10 ili 15 godina, videćemo. Zatim bi trebalo kroz subvencionisanje, ali i drugu vrstu podsticaja, manji porez, besplatno parkiranje i slično, stumulisati kupovinu električnih vozila - rekao je Trivan.

O mogućnosti uvođenja subvencija nedavno je govorila i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacija uvoznika novih vozila, kaže da bi najjednostavnije bilo da će uvede plaćanje eko-taksi prema zagađenju. Kada bi se, na primer, uvela taksa od 12.000 dinara po toni (koju treutno plaćaju samo kupci novih vozila) i za fizička lica koja uvoze polovne automobile, inkasiralo bi se najmanje 12 mil EUR godišnje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.