Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 15.04.2019.| 12:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za infrastrukturne projekte u nerazvijenim opštinama kredit EIB od 22 mil EUR

Ilustracija (Foto: bblitz/shutterstock.com)
Ministar finansija Srbije Siniša Mali i šef divizije Evopske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini potpisali su danas (15. aprila 2019.) u Beogradu ugovor od 22 mil EUR kredita za infrastrukturne projekte u najnerazvijenijim opštinama u Srbiji.

U cilju podizanja infrastrukturnog kapaciteta jedinica lokalnih samouprava, standarda i kvaliteta života građana, kao i podrške lokalnom ekonomskom razvoju, Vlada Srbije, EIB i Misija Programa UN za razvoj (UNDP) pokreću pogram "Partnerstvo za program lokalnog razvoja", čija je ukupna vrednost 30 mil EUR.

Ugovor je potpisan u Vladi Srbije u prisustvu ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića, šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i tim lidera za partnerstva i nove donatore UNDP-a Ivana Zverhanovskog.

Od ukupno 30 mil EUR, 75% vrednosti programa finansira EIB sa 22 mil EUR kredita, a 25% potrebnih sredstava biće obezbeđeno iz budžeta Srbije, donacija, sredstava UNDP-a i sredstava jedinica lokalne samouprave za koje je predviđeno učešće od najmanje 15% ukupne vrednosti pojedinačnog projekta.

Reč je o infrastrukturnim projektima u najnerazvijenijm opštinama u Srbiji, kao i onim koje su u prošlosti bile pogođene elementarnim nepogodama ili migrantskom krizom.

Infrastrukturni radovi na odabranim projektima biće realizovani u periodu od četiri godine od početa projekta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.