Izvor: Novosti | Ponedeljak, 15.04.2019.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Turski investitori otvaraju pet fabrika u Srbiji - Posao za još 5.000 ljudi

Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Turski investitori trenutno zapošljavaju 7.000 radnika u svojim pogodnima u Srbiji, ali će taj broj uskoro biti znatno veći. Za nekoliko meseci zaposliće još 4.000 do 5.000 ljudi u pet novih fabrika koje se otvaraju u Leskovcu, Vladičinom Hanu, Ćupriji, Merošini i Kraljevu.

Potpredsednik Udruženja tursko-srpskih privrednika Fevzi Šiljik kaže da su Turci zainteresovani da nastave sa ulaganjima, jer u Srbiji imaju najbolje uslove u regionu.

Među prvima u Srbiju je još 2010. godine stigla turska fabrika Džinsi, koja je postepeno širila svoje kapacitete i trenutno imaju 1.000 zaposlenih, a planiraju uskoro da zaposle još 500 radnika. Tekstilci su vrata otvorili industriji autodelova, a Teklas u Vladičinom Hanu uskoro otvara svoju treću fabriku.

- Radnicima su prošle godine dali 13. platu, a obećali su da će ove godine isplatiti 14 zarada, što je više od očekivanog. Prosečne plate su veće od 35.0000 dinara i zapošljavaju 1.000 radnika - kaže predsednik opštine Vladiničin Han Goran Mladenović.

Fevzi Šiljik, koji je i vlasnik hotela Bosfor kod Aleksinca, a nedavno je u Nišu kupio i Nišauto, kaže da u Srbiji radi 3.000 turskih preduzetnika.

- Možemo očekivati još turskih investicija, jer se privrednici interesuju kakvi su uslovi u Srbiji. Na osnovu mog, a iskustva sunarodnoika, mogui da se pohvalim da je Srbija najbolja zemlja za investicije u regionu - kaže Šiljik.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.