Izvor: Južne vesti | Nedelja, 14.04.2019.| 16:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova ideja za kasarnu "Filip Kljajić" - Prostor za niška tužilaštva i sudove

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Niška tužilaštva i sudovi, svi sem Apelacionog, bi mogli da se presele u prostorije napuštene niške kasarne "Filip Kljajić" na Bubnju, rekla je ministarka pravosuđa Nela Kuburović i dodala je da je Ministarstvo odbrane spremno da im ovu zgradu ustpi. Međutim, skoro svake godine ova građevine velike istorijsko-arhitektonske vrednosti u teoriji dobija novu namenu, koja se u praksi nikad ne sprovede.

Velelepna zgrada građena u stilu neoromantizma na prelasku između 19. u 20. vek, godinama čami prazna. Formalno u vlasništvu Ministarstva odbrane, prema rečima ministarke Kuburović, mogla bi da ode u ruke pravosuđa.

- Ja mislim da ćemo uskoro početi sa zauzimanjem zgrade u dogovoru sa Ministarstvom odbrane. Tako da ćemo tužilaštva preseliti i omogućiti bolji prostor i veće prostorije - rekla je Kuburovićeva.

Ipak, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu kažu da su čuli za to preseljenje, ali da je to još na nivou spekulacije.

- Ništa to nije zvanično. Samo se priča o tome - kažu u Tužilaštvu.

Međutim, za ovo zdanje vlast godinama smišlja funkciju, koju naposletku ne dobije. Prvo je bilo ideja da se u nju preseli Gimnazija "Bora Stanković", a 2014. godine, tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić, uz reči "gotova stvar", rekao je da će tu biti otvoren vojni muzej.

Pre dve godine, Ministarstvo odbrane obećalo je ovu zgradu Univerzitetu u Nišu, za razvijanje IT sektora.

I pored svih obećanja, nekadašnja kasarna u širem centru Niša i dalje je prazna.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.