NavMenu

Vojvođanskim poljoprivrednicima 913 miliona dinara - Potpisani ugovori za uređenje mreže za odvodnjavanje, uklanjanje divljih deponija i opremanje poljočuvarske službe

Izvor: Tanjug Petak, 12.04.2019. 12:09
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović uručio je u Novom Sadu ugovore predstavnicima lokalnih samouprava i poljoprivrednih gazdinstava po osnovu pet konkursa za unapređivanje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta.

Ukupna vrednost svih ugovora na svih pet konkursa je 913 miliona dinara, u čemu je Pokrajinska vlada učestvovala sa 350 miliona. Drugi deo finansirale su lokalne samouprave, odnosno poljoprivredna gazdinstva.

Potpisani ugovori odnose se na uređenje kanalske mreže za odvodnjavanje, postupke komasacije, uklanjanje divljih deponija sa državnog zemljišta i opremanje poljočuvarske službe.

S predstavnicima poljoprivrednih gazdinstava potpisani su ugovori po osnovu konkursa za sufinansiranje izgradnje protivgradne zaštite.

- Za izgradnju protivgradne mreže opredilili smo ukupno preko 241 miliona dinara, od čega je sa 144 miliona učestvovao pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Potpisali smo ukupno 195 ugovora - rekao je resorni pokrajinski sekretar Vuk Radojević.

Pokrajinska vlada je ovim konkursima subvencionisala i poljoprivredne proizvođače mlađe od 40 godina, pa je subvencionasano 111 proizvođača mlađih od 40 godina, a među njima su 43 žene. Između ostalog, subvencionisani su i postupci komasacije, za šta je potpisano devet ugovora, ukupne vrednosti preko 83 miliona dinara za 57.000 hektara.

Potpisani su i ugovori za uklanjanje divljih deponija na području Vojvodine, zašta je izdvojeno 206 miliona dinara, a biće uklonjeno blizu 200.000 kubnih metara otpada.

- Sanacija divljih deponija jedna je od veoma značajnih oblasti, a ove godine će Skupština Vojvodine usvojiti Deklaraciju o zaštiti životne sredine i biće realizovani projekti izgradnje regionalnih deponija. Da eliminišemo divlje deponije, poput one na izlasku iz Novog Sada i brojne druge po Vojvodini. U budućnosti ćemo sve manje novca izdvajati za ove namene, jer ćemo ljude uvesti u sistem, a taj novac ulagati u druge važne oblasti života - rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je rekao da je od 2016. godine, od kada je na vlasti, aktuelna Pokrajinska vlada uspela da organizuje i restrukturira javne finansije, koje su bile, kako je rekao, u prilično lošem stanju.

- Od jula 2016. do danas u sve oblasti uložili smo ukupno 30 milijardi i 576 miliona dinara. Iz godine u godinu povećavali smo sredstva i broja ugovora - rekao je Mirović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.