Izvor: Beta | Petak, 12.04.2019.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Elite Agro iz Abu Dabija među najvećim zemljoposednicima u Srbiji

Ilustracija
Kompanija za proizvodnju žitarica Elite Agro LLC registrovana u Abu Dabiju, preuzela je nedavno 100% vlasništva u AL Rawafed Holdingu čime je arapska kompanija postala vlasnik 12.000 hektara oranica u Srbiji i ušla u grupu vodećih domaćih zemljoposednika, objavila je Nova ekonomija.

Kako je nedavno objavljeno u rešenju o koncentraciji dve kompanije koje je izdala Komisija za zaštitu konkuencije Srbije, glavni konkurentni Arapa su sada Matijević Agrar sa oko 30.000 hektara, MK Grupa Miodraga Kostića sa oko 25.000 hektara, PKB nedavno prodat takođe arapskoj Al Dahri sa oko 18.000 hektara, Almeh sa 15.000 hektara i Delta Agrar Miroslava Miškovića sa oko 12.000 hektara.

Komisija je dozvolila koncentraciju uz obrazloženje da ona neće značajno uticati na tržišno učešće dve kompanije, u segmentu tri glavna proizvoda. Te podatke je Komisiji dostavila kompanija Elite Agro.

Elite Agro je na srpskom tržištu 100% vlasnik kompanije Yugo Ellite Agro, koja je vlasnik Zobnatice iz Bačke Topole.

Al Rawafed u Srbiji je zajednička kompanija Vlade Srbije i istoimene arapske kompanije koja je formirana nekoliko meseci pre nego što je Vlada Srbije 2014. sa arapskom kompanijom sklopila posao o prodaji više srpskih poljoprivrednih kombinata.

Ovaj aranžman je prethodno bio planiran sa takođe arapskom kompanijom Al Dahra, ali je prebačen na Al Rawafed.

Al Rawafed je srpskoj javnosti poznata i po tome što je postala vlasnik vojnog dobra Morović u Karađorđevu za koje navodno nije platila zakup državi, navodi Nova ekonomija.

AL Rawafed Srbija na oko 10.400 hektara bavi se pretežno uzgajanjem pšenice, kukuruza, suncokreta i soje, od čega je 2.586 hektara sopstvenog zemljišta, a ostalo zemljište se koristi po osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji i putem ugovora o zakupu, navodi se u rešenju Komisije.

Yugo Elite, preko Zobnatice, obrađuje 1.600 hektara zemlje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.