Izvor: eKapija | Petak, 12.04.2019.| 10:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemačka najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije - Možda stigne i Volkswagen

Siniša Mali pred članovima Nemačko-srpske privredne komore
Nemačka je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, rekao je ministar finansija Siniša Mali na skupu u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore (AHK).

Kako je rekao, postoje potencijali za dalju saradnju. Podsetio je da oko 1.000 nemačkih kompanija u našoj zemlji zapošljavaju gotovo 60.000 radnika.

- Možda uskoro i Volkswagen uključite u spisak vaših članova - poručio je Mali članicama AHK.

On je članovima Nemačko-srpske privredne komore predstavio budžet Srbije, i govorio o fiskalnoj konsolidaciji i stabilizaciji, ali i o modernizaciji Poreske uprave.

Siniša Mali je podsetio da od 2015. godine Srbija beleži rast BDP-a.

- Uprkos teškim merama fiskalne konsolidacije, stopa nezaposlenosti smanjena je više nego duplo, javni dug bio je 78% BDP-a, dok sada učešće javnog duga u BDP-u iznosi 50,1%.

Prema njegovim rečima kapitalni budžet Srbije veći je za 30% u odnosu na 2018. godinu, što je dobro za sve.

- To znači više autoputeva, više mostova, više tunela, brža komunikacija među fabrikama - bolji uslovi poslovanja za sve - kaže Mali.

Kako je rekao, raste izvoz, raste pokrivenost uvoza izvozom, ali i direktna strana ulaganja.

- Tu smo ubedljivi rekorderi u celom regionu, pa smo u 2018. godini imali 3,5 mlrd EUR direknih stranih investicija, a čak 57% svih stranih investicija koje dođu u region dođu u Srbiju - rekao je Mali.

Govoreći o saradnji sa drugim parternima, ministar je rekao da će Srbija najverovatnije 25. aprila sa Kinom potpisati kredit od gotovo milijardu dolara za modernizaciju železnice. Kako je istakao sporazum će srpki predsednik potpisati sa predsednikom Kine Si Đinpingom, a taj novac biće iskorišćen za rekonstrukciju deonice Novi Sad - Subotica.

Mali je napomenuo i da je reforma poreske uprave izuzetno važno pitanje za privrednike, i istakao da je taj proces u toku, kao i da će kompletna reorganizacija biti završena do kraja juna.

- Sa 79 organizacionih jedinica koliko ih sada imamo, smanjićemo taj broj na 37 jedinica, koje će biti opremljene sa odgovarajućim brojem ljudi, kako bi bile još efikasnije i bolje - rekao je Mali.

Do kraja godine, Srbija će imati usvojen i program fiskalizacije, imaće nove fiskalne kase, ili izmenjene veće postojeće, koje će onlajn biti povezane sa Poreskom upravom, koja će na taj način dobijati sve neophone informacije.

Mali je najavio da će uskoro biti rešen i problem povraćaja PDV-a, što je i jedan od najvećih zahteva privrednika u Srbiji.

- U saradnji sa ekspertima MMF-a radimo na potpunoj reformi naplate i vraćanja PDV-a. Nadam se da ćemo do kraja naredne godine uspostaviti sistem koji će automatski praviti saldo na osnovu kojeg će država na što efikasniji način moći da vraća PDV previrednicima - rekao je on.

Najavio je i da će AHK 9. maja predstaviti izveštaj o stavu nemačkih investitora u Srbiji, i naglasio da su mnoge primedbe i predlozi privrede ugrađeni u zakone koji su doneti i da će se tako i nastaviti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.