NavMenu

Prošle godine uvezeno manje polovnih traktora - Mogu li stare mašine da ugroze izvoz?

Izvor: Agroklub Petak, 12.04.2019. 09:48
Komentari
Podeli
Prošle godine uvezeno je 1.219 novih traktora, što je u poređenju sa 2017. godinom manje za 1.183. Pad je zabeležen i kod uvoza polovnih trakora, dok je njihova prosečna starost 22 godine.

Pad uvoza polovnih traktora obeležila je 2018. godinu, dok je prosečna starost traktora 22 godine, a kombajna 19 godina, podaci su Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije u Srbiji.

Prošle godine uvezeno je 1.219 novih traktora i 939 starih. Posmatrajući period od osam godina unazad, najviše je traktora uvezeno 2017. godine, i to 2.402, a polovnih 1.219, a najmanje tokom 2013. godine kada su poljoprivrednici obnovili svoj vozni park sa 1.136 novih traktora u Srbiji. Samo prošle godine u Srbiju je uvezeno mehanizacije u vrednosti 135 mil EUR.


Najviše traktora je uvezeno iz Amerike i EU

U toku prošle godine najviše traktora je uvezeno iz Amerike i Evropske unije, potom iz Belorusije, Turske, Kine i Japana.

Kada je reč o kombajnima, brojke pokazuju da je prošle godine uvezeno 88 novih mašina, a starih 364. Najviše novih kombajna uvezeno je 2012. i to 112, a najmanje 2010. godine, 50. Što se tiče polovnih mašina, najviše se trgovalo 2013, kada je u Srbiju uvezeno 847.

U Srbiji je prema podacima Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije svaki treći traktor, svaka četvrta priključna mašina na određeni način subvencionisana u 2018. godini.


Uvoz mašina u direktnoj vezi sa platežnom moći kupaca

Marko Stojanović, sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije kaže za Agroklub da je uvoz mašina u direktnoj vezi sa ekonomskom odnosno platežnom moći kupaca ili ti gazdinstava.

- Manja gazdinstva se još uvek teško odlučuju da se zaduže kod banaka i ako su krediti povoljni (sa stanovišta kamata) a, po mišljenju farmera, nepovoljni sa gledišta uslova pod kojima se mogu zadužiti (kolateral, visina učešća, rokovi otplate…). Svako zna šta bi želeo da kupi, ali se opredeljuju za nabavku mašina kod onih prodavaca koji im ponude zamenu staro za novo i koji su spremni da ih kreditiraju, makar i na kraći rok (jedna do dve godine) - kaže Stojanović.

Po njegovim rečima biraju se pogonske mašine sa motorima koji su sa lošijom emisijom izduvnih gasova (TIR2 ili TIR3A) jer su cenovno povoljnije.

- To će se pre ili posle odraziti na problem izvoza poljoprivrednih proizvoda u zemlje koje imaju strože standarde kontrole kvaliteta proizvoda - napominje Marko.


Groblje traktora, kao i automobila

I dalje se, kako je rekao, nekontrolisano uvoze pogonske mašine čija je prosečna starost više od deset godina.

- Postajemo groblje starih mašina sa zapada Evrope, slično kao što je bilo sa automobilima. Sa druge strane postoji problem kako rešiti prodaju polovnih mašina starosti 10 godina i više, koje su svojevremeno prodate u Srbiji, a sada su u ponudi trgovaca koji su ih preuzeli po sistemu zamene za nove mašine - ističe Stojanović.

Marko objašnjava da je svaki vid subvencionisanja troškova nabavke mehanizacije dobrodošao. Pa tako i kroz IPARD podsticaje. Ipak, podseća da su kriterijumi za većinu kupaca i dalje strogi (pitanje zaštite čovekove okoline, dobrobiti životinja, kriterijumi za utvrđivanje referentnih cena…). Kao i pitanje zaštite prodavaca u slučaju odustajanja kupaca od porudžbine u trenutku kada dobiju pozitivno rešenje od Uprave za agrarna plaćanja, odnosno Ministarstva poljoprivrede.

- Kriterijumi za nabavku traktora po pitanju emisije izduvnih gasova na neki način opredeljuju kupce za brendove koji nude takvu mehanizaciju. Uglavnom su to renomirani svetski brendovi, poznati na našem tržištu. To će sigurno doprineti poboljšanju starosne strukture traktora, ali na žalost samo u definisanoj kategoriji, do 100 kw - zaključuje Stojanović.


Novac za nabavku traktora i mehanizacije direktno u ruke

Podsećamo, sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj "legla" su na račun prvih devet IPARD korisnika u Srbiji. Novac će biti namenjen za nabavku traktora i mehanizacije, ali i za prerađivačke i skladišne kapacitete.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je početkom godine da će u 2019. biti raspisano sedam konkursa za sredstva iz IPARD programa i da će srpski poljoprivrednici i poljoprivrednice prvi put dobiti evropski novac direktno u ruke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.