NavMenu

Od flaširane vode u budžet Srbije u 2018. slio se 601 milion dinara

Izvor: Večernje novosti Petak, 12.04.2019. 09:47
Komentari
Podeli
(Foto: hedgehog94/shutterstock.com)
Od svakog litra flaširane vode - državi ide 1,21 dinar. Ukupno od tridesetak punionica u zajedničku kasu se od tih naknada prošle, 2018. godine slilo 601,7 miliona dinara, skoro sto miliona dinara više nego 2017.

Za one koji koriste naše najveće bogatstvo - izvore Srbije, to je, kako tvrde, veliki teret, jer plaćaju više nego u komšiluku.

U Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede ističu da, kada se "meri" visina tih naknada, vodi se računa o uslovima poslovanja fabrika, kao i o ekonomskoj moći obveznika koji plaćaju naknade za vode.

- S obzirom da prihodi ostvareni od naknada za vode nisu namenski, već opšti prihod budžeta, koriste se u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžet Srbije, odnosno odlukom kojom se uređuje budžet autonomne pokrajine - kažu u Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede. - Međutim, iz sredstava budžeta Srbije, preko Budžetskog fonda za vode Srbije kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede - Republička direkcija za vode, finansiraju se poslovi iz nadležnosti tog javnog vodoprivrednog preduzeća.

U Privrednoj komori Srbije, međutim, smatraju da bi sredstva od naknada za vodu trebalo koristiti isključivo namenski. Napominju da bi izvore trebalo racionalno koristiti i upravljati tim prirodnim resursom kao jednim dragocenim bogatstvom koje u svetu zauzima sve veću pažnju.

- Ta sredstva jesu budžetska, ali sigurno da bi trebalo da se koriste namenski - kaže Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije. - Država je izašla proizvođačima vode u susret i 2017. smanjila te naknade za 12%.

Znatno veći problem za fabrike biće naknada od dinar koji će po litru vode plaćati punionice koje crpe vodu iz zaštićenih područja. To će biti trošak za vodu "jazak", "prolom", "galu"... I to je veliki trošak za proizvođača, zbog kojeg bi mogli da budu manje konkurentni u odnosu na one koji neće imati tu obavezu.


Potrošnja

- Sve količine uvezene vode vredne su 2 mil EUR, a naš izvoz je vredan 20 mil EUR. To je jedan od malobrojnih proizvoda koji ima deset puta veći izvoz od uvoza - kaže Ivanović. Prema njegovim rečima, ukupna proizvodnja vode u Srbiji je 7,1 milion hektolitara, što je dovoljno za domaće potrebe, ali i za izvoz. Potrošnja po glavi stanovnika u Srbiji je oko 80 litara godišnje, a u EU oko 150 litara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.