NavMenu

Arhitekte razvile novu vrstu bele boje koja može da ohladi gradove

Izvor: eKapija Petak, 12.04.2019. 09:32
Komentari
Podeli
(Foto: Dagmara_K/shutterstock.com)
Globalna održivost postala je tema kojom se svi danas bave, a vodeće kompanije iz svih oblasti ulažu velike napore kako bi svet u kojem živimo bio bolje mesto u budućnosti. Na polju arhitekture i dizajna stvar je od izuzetne važnosti, jer proizvodi ovih industrija biće tu i za nekoliko decenija.

Holandski arhitektonski sudio UNStudio i švedski proizvođač boje Monopol Colors napravili su izuzetno reflektujuću belu boju koja može značajno uticati na količinu toplote u zgradama i smanjiti uticaje globalnog zagrevanja. Time što reflektuje svetlost, ova boja smanjuje količinu toplote koja se apsorbuje u prostoru i time smanjuje potrebu za klima uređajima, navodi portal Dizajn enterijera.

Nazvana The Coolest White, ova boja predstavlja deo trenda koji vlada u svetu dizajna i arhitekture, a to je maksimalna okrenutost na globalnu održivost. Glavni arhitekta UNStudija, Ben van Berkel izjavio je za Dezeen da je očigledno da se gradovi sve više zagrevaju i da je na vodećim kompanijama da urade sve da zaustave ili da ublaže taj trend.


Boja će smanjiti toplotu

Dve najvažnije osobine nove bele boje su da čini površine otpornijim i drastično smanjuje toplotu u gradu. Ona reflektuje sunčeve zrake više od drugih boja i samim tim smanjuje količinu energije potrebne za unutrašnje hlađenje zgrada. Studio se nada će ovom bojom uspeti da pokrije čitavu jednu oblast u jugoistočnoj Aziji.

Refleksija materijala se meri svojom ukupnom vrednošću sunčeve refleksije (TSR), koja se meri na skali od 1 do 100. Što je veća TSR vrednost, materijal će više reflektovati sunčeva zrake i samim tim smanjiti količinu toplote koju apsorbuje.

The Coolest White ima izuzetno visoku TSR vrednost, preko 80, dok ostali beli materijali imaju između 70-75. Tamne boje uglavnom imaju između 15 i 35.

Ben van Berkel smatra da treba razvijati one tehnologije koje će doneti nano rešenja, a razvijanje ove boje je upravo to. Na taj način se doprinosi rešenju jednog od najvažnijih problema današnjice – klimatskim promenama.

UNStudio je ovim proizvodom pokazao da je je svestan da mala promena može da napravi veliku razliku na globalnom nivou. Boja je sertifikovana i dostupna za kupovinu, navodi se na sajtu Dizajn enterijera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.