Izvor: AGROpress | Petak, 12.04.2019.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kragujevčani pokrenuli prodaju proizvoda iz seoskih gazdinstava putem interneta - Cilj ruralni razvoj i ekonomsko osnaživanje žena

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Udruženje Interaktiv pokrenulo je program formiranja mreže domaćinstava za proizvodnju i prodaju proizvoda sa ruralnog područja.

Cilj ovog projekta je da se omogući povećanje prihoda seoskih domaćinstava, a posebno ekonomski osnaže žene, koje se bave poljoprivredom.

Ideju je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Ministarstva za rad boračka i socijalna pitanja, Grada Kragujevca i Poljoprivredne stručne službe Kragujevac.

- Sve ono što proizvode registrovana poljoprivredna gazdinstva u okolini Kragujevca, voće, povrće, med, zimnicu, sokove, mlečne, mesne i druge proizvode, tokom maja, moći će da prodaju sa svog kućnog praga - navode u Udruženju "Interaktiv".

Drugi način je prodaja domaćih proizvoda preko interneta, jer će namirnice sa sela i proizvode koji su spravljani na tradicionalan način postaviti na sajt i prikupljati porudžbine zainteresovanih kupaca.

Ovakva prodaja zaživela je u većim srpskim gradovima, a primer dobre prakse predstavljaju Nemačka i Danska.

Iskustva iz drugih mesta, primeri dobre prakse i stručni saveti nadležnih službi zainteresovali su, uglavnom, žene koje žive na selu, a koje bi rado učestvovale u ovom programu.

U saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Kragujevac Udruženje Interaktiv organizovalo je prezentaciju koja se odnosila na ruralnu ekonomiju, a nadležni su predstavili Pravilnik za prodaju malih količina poljoprivrednih proizvoda.

U zgradi grada održano je i predavanje koje se odnosi na subvencije i podsticaje u poljoprivredi.

I ovaj program i prezentacija biće organizovan u saradnji sa lokalnom samoupravom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.