Izvor: Gradnja.rs | Četvrtak, 11.04.2019.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Proptech kompanije digitalnim inovacijama menjaju pravila igre na tržištu nekretnina

Čak 92% ljudi potragu za budućim stambenim prostorom započinje na internetu. Tu mogućnost pruža nam Proptech. Proptech je nova grana IT industrije koja iz korena menja način na koji projektujemo, gradimo, izdajemo, iznajmljujemo ili prodajemo nekretnine.

Činjenice su jasne. Građevinska industrija i tržište nekretnina su me]u najvećim privrednim granama, ali je stepen njihove digitalizacije relativno nizak. Od građevinske industrije, tehnološki primitivniji jedino su poljoprivreda i stočarstvo. Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama, promet nekretnina čini čak 13% nacionalne ekonomije ali se u digitalizaciju ovog sektora ulaže svega 0,5% sredstava koji u njemu cirkuliše. Složićete se – to je jako malo. Upravo ta praznina između masivnosti prometa i tehnološke podnormiranosti privlačni je magnet za nove investicije i startap kompanije željnih brze i lake zarade.

Transformacija je bila neophodna. Prodaju i upravljanje nekretninama, kao i projektovanje i izgradnju stambenih i poslovnih objekata bilo je neophodno uskladiti s ubrzanim promenama navika i želja korisnika. Digitalizacija ulazi u sve pore društva, pa i u naše domove. Internet stvari, pametni kućni sistemi, virtuelna i argumentativna realnost, mobilne aplikacije, 3D štampači, onlajn agencije, renderi ili animacija samo su vrh ledenog brega novih tehnoloških mogućnosti novih izuma. Uspesi kompanija poput Airbnb, Opendoor ili Purplebricks govore o ogromnim mogućnostima novih tehnoloških i informacionih rešenja primenjenih u svetu nekretnina. Ali, o čemu je zapravo re;?


Vesnik novog doba

Proptech je kovanica digitalnog doba. Nastala je spajanjem engleskih reči property (nekretnina) i technology (tehnologija) i opisuje novi metod digitalizacije posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti. Takođe, termin se tiče i načina koncipiranja, projektovanja i izvođenja objekata pomoću digitalizovanih kompjuterskih alata. Reč je o svim oblicima kompjuterskih hardvera i softvera čijom upotrebno svakodnevni život postaje lakši, ugodniji i komforniji.

Kratkoročno zakupljivanje ili dnevno izdavanje stanova možda je najupečatljiviji efekat Proptech kompanija na tržištu nekretnina, poznat svima. Spektakularni rast kompanije Airbnba govori o skalabilnosti novih onlajn platformi čija je glavna uloga eliminacija treće strane u zakupu ili prodaji.

Dalje, rešenja co-working prostora poput Rent24 ili WeWork pružaju drugačiju vrstu korisničkog iskustva, i bržu mobilnost ljudi, ideja i kapitala. Impact Hub ili Nova Iskra Workspace neki su od poznatijih zajedničkih radnih prostora u našoj sredini koji čine deo globalne mreže.

Ovakvo stanje, naravno, nije bez nepoželjnih efekata. Nemogućnost potpune regulacije zakupa putem interneta navelo je mnoge gradove da delimično ili čak potpuno ukinu mogućnost izdavanja stana na dan. Razlog je, navodno, to što stanodavci neredovno plaćaju porez na ostvarenu dobit. Takođe, zakup na dan uvećava cene nekretnina na atraktivnim gradskim lokacijama, što je nepovoljno za lokalno stanovništvo.


Efikasne alternative

PropTech kompanije poboljšavaju i reafirmišu usluge tako što pružaju efikasne alternative tradicionalnim praksama poslovanja. Pomoću digitalnih alata potencijalni kupci mogu videti kako stan ili zgrada izgledaju čak i pre nego što su sagrađeni. Sa druge strane, potencijalni korisnici mogu sagledati kako neki prostor izgleda pre nego što će ga posetiti. To mogu biti hotel, restoran ili fitnes center. Novim tehnikama prostorne prezentacije potencijalni kupci ili korisnici se brže i lakše informišu, te time donose zadovoljavajuću odluku. Međutim, digitalne slike i video zapisi prikazuju vizije bez reference u stvarnom svetlu, te postoji opasnost da realizovani projekat bude manje spektakularan nego inicijalni renderi.

Mogućnost za zaradu u Proptech sektoru biće ogroman, barem za one koji na vreme uplove u preduzetničke vode


PropTech kompanije u Srbiji

Jedan od lidera na tržištu svakako je City Expert, prva domaća onlajn agencija za nekretnine.

Zonin 3D je nedavno osnovana firma koja nudi uslugu kreiranja virtuelnih tura različitih prostora, od restorana do hotela.

Novosadski Case 3D je kreativni studio specijalizovan za izradu rendera, vizuelizacija i digitalnih prostornih reprezentacija projekata i nekretnina različitih vrsta i razmere.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.