Izvor: Tanjug | Četvrtak, 11.04.2019.| 13:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Reciklerima 2 milijarde dinara za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje otpada

Ilustracija (Foto: 9dream studio/shutterstock.com)
Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije objavilo je konačnu listu kompanija iz reciklažne industrije koje su preko konkursa ostvarile pravo na podsticajna sredstva za 2018. godinu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na spisku su 22 kompanije, kojima će na ime podsticaja biti isplaćeno od pola miliona do 722 miliona dinara.

Reciklerima se ova sredstva dodeljuju na osnovu konkursa iz juna 2018. godine, a na ime podsticaja za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje otpada kao sekundarne sirovine ili dobijane energije.

Visina iznosa podsticaja utvrđena je na osnovu obračuna tretiranih količina otpada koje su kompanije iz reciklažne industrije prijavile, a proverile su ih inspekcije Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Ukupna podsticajna sredstva koja će za 2018. godinu isplatiti Ministarstvo zaštite životne sredine su veća od dve milijarde dinara, a od toga 722,5 miliona dinara biće isplaćeno firmi Jugo-Impex e.e.r iz Niša.

Tokom marta, Udruženje reciklera Srbije upozorilo je da se reciklerima duguje 1,7 milijardi dinara za tretman opasnog otpada iz 2016. i 2017. godine, a ministar Goran Trivan je odgovorio kako država ne duguje reciklerima i da mu smeta kada se isporučuju računi koji nisu dogovoreni.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.