NavMenu

Gajenje jagoda u kontejnerima - Produktivnije i isplativije od tradicionalnog uzgoja, pesticidi nepotrebni

Izvor: Agroklub Četvrtak, 11.04.2019. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Igor Borodin/shutterstock.com)
U uslovima optimalne vlažnosti, dobre obezbeđenosti vazduha kiseonikom i svetlosti, kompanija Agrikul (Agricool) stvorila je savršeno okruženje za uzgoj jagoda, u prilagođenim, recikliranim kontejnerima, primenjujući pri tom aeroponski način gajenja.

Kako navodi ModernFarmer, svake godine, u ovim uslovima, proizvede se sedam tona jagoda. Prema Agrikulu, ova kontejnerska proizvodnja može dati 120 puta veće prinosa jagoda od onih koje su uzgajane na otvorenom polju.

Agrikul je urbana pariska poljoprivredna kompanija koja primenjuje startap tehnologiju. Nedavno je prikupila 28 miliona dolara za proširenje svog poslovanja, a to je uzgajanje jagoda u recikliranim kontejnerima, u centralnom Parizu, pomoću vertikalnih poljoprivrednih metoda. Budući da se biljke uzgajaju aeroponskim sistemom, odnosno, prska se voda i hranljive materije (u vidu fine izmaglice) na izloženi koren biljaka (za razliku od biljaka koje rastu u zemljištu). Ovaj proces koristi 90% manje vode nego konvencionalna poljoprivreda.

Pesticidi nisu potrebni zato što jagode rastu u kontrolisanom okruženju, a njihov ekološki otisak gotovo da i ne postoji, jer je opseg transporta manji od 20 kilometara. Osim toga, oni tvrde da su 120 puta produktivniji od tradicionalne poljoprivrede koja je zasnovana na proizvodnji na zemljištu, a LED svetla koja koriste, pokreću se obnovljivom energijom.


Agrikul su osnovali dvojica prijatelja, Gonzague Gru i Đulijamo Fourdinijer, koji su odrasli na farmi u jednom francuskom selu. Princip u poljoprivredi na kojem se zasniva rad njihove kompanije je održivost bez ugrožavanja profitabilnosti. Štaviše, njihov poslovni model može se primenjivati bilo gde u svetu. Dokaz njihove prilagodljivosti je činjenica da oni upravljaju kontejnerima jagoda i u Dubaiju. Sa svojim najnovijim investicijama, planiraju da do 2021. godine u svoj trenutni opseg, dodaju oko 100 novih kontejnera.

Njihove jagode pristupačne su svima. Mogu da se kupe i u običnim prodavnicama, ali isto tako ima ih i u ekskluzivnim pariskim tržnim centrima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.