Izvor: Novosti/Beta | Sreda, 10.04.2019.| 16:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Udruženje banaka pripremilo leks specijalis o kreditima u francima - Na stolu predlog zakona kojim se predviđa otpis 40% glavnice

(Foto: Massimo Cavallo/shutterstock.com)
Bankari i zaduženi u švajcarskim francima, uz posredovanje države, danas nastavljaju pregovore o posebnom zakonu kojim bi bio rešen decenijski problem više od 16.000 građana, pišu Novosti.

Na sajtu Novosti objavljeno je da je na stolu predlog zakona kojim se predviđa otpis 40% glavnice, konverzija u evro i nastavak otplate po godišnjoj kamatnoj stopi od 3,5%. Predlog važi za sve zadužene bez obzira na iznos kredita.

- Radne grupe UBS su nacrt radile na osnovu smernica donetih na sastancima predstavnika Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije (NBS), banaka najviše izloženih ovim kreditima, kao i predstavnika zaduženih građana - kazao je za Novosti izvor iz bankarskih krugova, potvrđujući da je plan da zakon bude usvojen pre kraja aprila.

U tekstu tog zakona bankari, ipak, nisu naveli da su ugovori o kreditima u francima bili zakoniti, iako su to prvobitno planirali. Tome su se usprotivili upravo zaduženi građani, jer bi se na taj način korisnici kredita sprečili da pravdu potraže na sudu, navode Novosti.

Istaknuto je da leks specijalis nije jedini propis koji će biti usvojen kako bi se rešio problem zaduženih u "švajcarcima". NBS i Ministarstvo finansija moraće da donesu podzakonske akte kojima bi se uredila praktična primena novog propisa, poput, na primer, poreskih pitanja.

Predstavnica Udruženja građana zaduženih u francima CHF Srbija Sonja Vujanović je agenciji Beta rekla da to udruženje stav Vrhovnog kasacionog suda da je valutna klauzula u ugovoru o kreditu u francima ništava tumači tako da je to dinarski kredit sa kamatom potpisanom u ugovoru i rokom otplate.

- To je ono što ljudi ne razumeju. Nikakve konverzije u evre nismo tražili. Krediti indeksirani u CHF valuti su zakonom zabranjeni 2011 godine. Tada da je urađena konverzija bilo bi to krajnje korektno od strane stranih franšiznih banaka a ne da nas puste da trajemo do kraja roka otplate u spekulativnim kreditima - kazala je Jovanović.

Dodale je da se sada kao jedno od rešenja predlaže otpis 30% dela duga i konverzija u kredita u evre, što, po njenim rečima, za duženike nije prihvatljivo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.