Izvor: Tanjug | Utorak, 09.04.2019.| 17:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Nabavka aviona za Er Srbiju odložena za period 2022-2025.

Siniša Mali (Foto: beograd.rs)
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da država već dve godine ne subvencioniše Er Srbiju, ali da prema ugovoru isplaćuje dugove nastale do 2013. godine, a da nabavka novih aviona za ovu kompaniju nije obustavljena već odložena za period 2022-2025. godine.

Mali je rekao da Vlada Srbije ispunjava ugovorne obaveze, a "ono što je definisano ugovorom je i preuzimanje onih starih obaveza bankarskih, i stvari iz prošlosti koje se ne tiču Etihada".

- Nismo imali u budžetu 380 miliona dolara, ako se ne varam, da isplatimo odmah nego to plaćamo u nekom periodu od desetak godina. Kako dospeva za plaćanje mi te stare dugove ili kredite vraćamo ili kroz Er Srbiju ili direktno - rekao je Mali novinarima.

Ministar je kazao da ne postoje subvencije koje idu u ovu kompaniju već dve godine unazad, "jer to nije ni pitanje Siniše Malog, čak ni Vlade Republike Srbije, to je pitanje za Evropsku komisiju koja nadgleda državnu pomoć".

On je ocenio da bi svaka subvencija bila "definisana kao državna pomoć Er Srbiji, na šta Vlada Srbije nema pravo".

Za spominjanu nabavku 10 aviona A320 NEO Etihada za Er Srbiju, ministar finansija je rekao da "nije obustavljena" i da je "pomerena" za period od 2022. do 2025. godine.

Mali je istakao da kompanija u ovom trenutku profitabilno posluje i, "kada su pogledali koliko bi novi avioni doprineli profitabilnosti Er Srbije, ispalo bi da bi oni ugrozili profitabilnost s obzirom na troškove nabavke novih aviona".

Postojeći avioni Er Srbije su se pokazali efikasnim, rekao je Mali.

- Po ovom modelu postojeći A320 i A319 odrađuju svoj posao, ovi novi su efikasniji po pitanju trošenja goriva i svega, ali s obzirom na kratke destinacije koje Er Srbija trenutno vozi, ta efikasnost ne može da se pokaže na pravi način - naveo je Mali.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.