NavMenu

Likvidacija za pet, stečaj za tri pirotska preduzeća

Izvor: Beta Ponedeljak, 13.07.2009. 11:08
Komentari
Podeli

Rešenjima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja pet pirotskih preduzeća u društvenoj svojini ide u likvidaciju, a u tri se pokreće stečajni postupak.

Rešenja o prinudnoj likvidaciji doneta su za preduzeća "Pirotex", "Agroprodukt", "Tehnoservis", "Krznara" i "Galantex-trade", dok je rešenjima Ministarstva stečaj predložen za preduzeća "Nišavska dolina", "Pobeda" i "Angropromet", rekao je agenciji Beta predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Pirot Rodoljub Ćirić.

Prema njegovim rečima, "na ovaj način rešava se status tih preduzeća koja ne rade već godinama", a u kojima su ukupno zaposlena 202 radnika.

- Ovo nije neočekivano i sve je u skladu za zakonom. Agencija za privatizaciju u preduzećima sa društvenim kapitalom ukoliko imaju tri neuspele aukcijske prodaje donosi rešenja o prinudnoj likvidaciji ili ukoliko do kraja prošle godine nije bila zakazana aukcijska prodaja- kazao je Ćirić.

U preduzećima koja će ići u likvidaciju fiktivno su zaposlena 33 radnika, većina ne radi već desetak godina, rekao je on i precizirao da je "u "Pirotex" ostalo 16, u "Agroproduktu" devet, u "Krznari" sedam, u "Tehnoservisu" jedan, a u "Galantex trade" nema nijednog radnika.

Ćirić je dodao da je iz predionice "Pirotex" preko dva socijalna programa otisšlo više od 500 radnika.

- "Agroprodukt" nije koristio socijalni program, "Krznara" je iskoristila socijalni program za desetak radnika, "Tehnoservis" nije imao nijedan socijalni program, a iz preduzeća "Galantex trade" je po osnovu dva socijalna programa otisslo oko 100 radnika- dodao je on.

Ćirić je naveo da je Agencija za privatizaciju za preduzeća koja će biti likvidirana već imenovala likvidacionog upravnika.

- Očekujemo da se do kraja ove nedelje radnici pet preduzeća dobiti raskid ugovora o radu sa kojima će se javiti Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje i ostvariti pravo na novčanu naknadu u zavisnosti od godina radnog staža- naveo je on i dodao da su radnici tih preduzeća odavno upoznati "da je likvidacija neminovnost".

U tri firme u kojima je predložen stečaj zaposleno je 169 radnika, od kojih 161 u "Angroprometu", a u dva druga preduzeća po četiri radnika.

- Neizvesna je sudbina radnika "Angroprometa", s obzirom da je Agencija za privatizaciju dala preporuku da se uradi socijalni program za 151 radnika, socijalni program je urađen aprila i Agencija je dala pozitivno mišljenje ali je sada Ministarstvo predložilo stečaj- kazao je on.

Ćirić je rekao da ne zna da li će se realizovati socijalni program i nastaviti stečaj ili će odmah početi stečaj u toj firmi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.