Izvor: eKapija | Ponedeljak, 08.04.2019.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kampanja "Teži ravnoteži" - Vežbanje kao preventiva i lek za mnoge bolesti

Demonstracija vežbi u laboratoriji
Ministarstvo zdravlja i Udruženje za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije organizovali su u Laboratoriji za medicinu sporta i terapiju Medicinskog fakulteta treću po redu edukativnu radionicu za predstavnike medija u okviru nacionalne kampanje "Teži ravnoteži", na temu značaja fizičke aktivnosti u preventivne i terapijske svrhe.

- Vežbanje je lek i, kao i svaki medikament, ima svoju dozu, količinu, učestalost uzimanja, oblik i trajanje lečenja - naglasila je dr Sanja Mazić, šef Katedre za medicinu sporta Medicinskog fakulteta u Beogradu i dodala da je "gojaznost oboljenje savremenog čoveka i praktično ne postoji uzrast koji je pošteđen, a sastavni deo prevencije i lečenja ovog oboljenja je fizička aktivnost i vežbanje".

Kako je istakla, naučno je dokazano da se isto može koristiti u prevenciji i terapiji većine hroničnih nezaraznih bolesti, kao i u unapređenju mentalnih sposobnosti i poboljšanja pshičkog stanja. Da bi fizička aktivnost ostvarila svoje puno dejstvo, neophodno je da bude individualno dozirana i kontrolisana.

U okviru edukacije stručnjaci iz oblasti fizičke aktivnosti, zdravlja i terapije vežbanjem, inače masteranti sportske i terapijske fizičke aktivnosti Medicinskog fakulteta, demonstrirali su set vežbi koje se savetuju trudnicama, deci, starijim osobama, ali i zdravim uz praćenje srčane frekvencije.

Kampanja "Teži ravnoteži" pokrenuta je sredinom 2018. godine kao podrška nacionalnom Programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih koji je donelo Ministarstvo zdravlja. Društveno-odgovorne kompanije Bambi, Coca-Cola, Dr. Oetker, MARBO Product, Mars i Nestlé, članice Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, prepoznale su značaj ove kampanje i pružile podršku u daljem sistemskom rešavanju problema gojaznosti i radu na prevenciji ovog izazova modernog društva.

- Do sada smo, u okviru kampanje, realizovali dve edukacije za predstavnike medija, koje su imale fantastičan odziv i koje su dodatno pokrenule interesovanje medija za temu gojaznosti. Veliko je zadovoljstvo što smo danas dobili priliku da u Laboratoriji za medicinu sporta i terapiju Medicinskog fakulteta organizujemo ovaj jedinstveni događaj kako bismo dodatno istakli značaj fizičke aktivnosti u preventivne i terapijske svrhe - rekao je Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

U okviru kampanje "Teži ravnoteži" u ovoj godini predviđen je niz aktivnosti koji za cilj imaju podizanje svesti građana o važnosti usvajanja zdravih stilova života kao način prevencije gojaznosti, ali i drugih oboljenja koje se javljaju kao posledica neravnoteže između energetskog unosa i potrošnje kroz fizičku aktivnost.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.