NavMenu

Kampanja "Teži ravnoteži" - Vežbanje kao preventiva i lek za mnoge bolesti

Izvor: eKapija Ponedeljak, 08.04.2019. 15:46
Komentari
Podeli
Demonstracija vežbi u laboratorijiDemonstracija vežbi u laboratoriji
Ministarstvo zdravlja i Udruženje za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije organizovali su u Laboratoriji za medicinu sporta i terapiju Medicinskog fakulteta treću po redu edukativnu radionicu za predstavnike medija u okviru nacionalne kampanje "Teži ravnoteži", na temu značaja fizičke aktivnosti u preventivne i terapijske svrhe.

- Vežbanje je lek i, kao i svaki medikament, ima svoju dozu, količinu, učestalost uzimanja, oblik i trajanje lečenja - naglasila je dr Sanja Mazić, šef Katedre za medicinu sporta Medicinskog fakulteta u Beogradu i dodala da je "gojaznost oboljenje savremenog čoveka i praktično ne postoji uzrast koji je pošteđen, a sastavni deo prevencije i lečenja ovog oboljenja je fizička aktivnost i vežbanje".

Kako je istakla, naučno je dokazano da se isto može koristiti u prevenciji i terapiji većine hroničnih nezaraznih bolesti, kao i u unapređenju mentalnih sposobnosti i poboljšanja pshičkog stanja. Da bi fizička aktivnost ostvarila svoje puno dejstvo, neophodno je da bude individualno dozirana i kontrolisana.

U okviru edukacije stručnjaci iz oblasti fizičke aktivnosti, zdravlja i terapije vežbanjem, inače masteranti sportske i terapijske fizičke aktivnosti Medicinskog fakulteta, demonstrirali su set vežbi koje se savetuju trudnicama, deci, starijim osobama, ali i zdravim uz praćenje srčane frekvencije.

Kampanja "Teži ravnoteži" pokrenuta je sredinom 2018. godine kao podrška nacionalnom Programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih koji je donelo Ministarstvo zdravlja. Društveno-odgovorne kompanije Bambi, Coca-Cola, Dr. Oetker, MARBO Product, Mars i Nestlé, članice Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, prepoznale su značaj ove kampanje i pružile podršku u daljem sistemskom rešavanju problema gojaznosti i radu na prevenciji ovog izazova modernog društva.


- Do sada smo, u okviru kampanje, realizovali dve edukacije za predstavnike medija, koje su imale fantastičan odziv i koje su dodatno pokrenule interesovanje medija za temu gojaznosti. Veliko je zadovoljstvo što smo danas dobili priliku da u Laboratoriji za medicinu sporta i terapiju Medicinskog fakulteta organizujemo ovaj jedinstveni događaj kako bismo dodatno istakli značaj fizičke aktivnosti u preventivne i terapijske svrhe - rekao je Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

U okviru kampanje "Teži ravnoteži" u ovoj godini predviđen je niz aktivnosti koji za cilj imaju podizanje svesti građana o važnosti usvajanja zdravih stilova života kao način prevencije gojaznosti, ali i drugih oboljenja koje se javljaju kao posledica neravnoteže između energetskog unosa i potrošnje kroz fizičku aktivnost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.