Izvor: Tanjug | Nedelja, 07.04.2019.| 16:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Loznički kraj prilagođava prostorne planove budućem rudniku jadarita - Moguć i dolazak velikih automobilskih kompanija

Ilustracija (Foto: kaband/shutterstock.com)
Projekat "Jadar", koji podrazumeva eksploataciju novog minerala jadarita, iz koga se dobijaju pre svega litijum i bor, "ide" dobrim ritmom i prostorni planovi i planska karta grada već uveliko prilagođavaju potrebama budućeg rudnika i farbike za preradu litijuma - izjavio je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, u čijoj okolini je jedno od tri najveća nalazišta jadarita na svetu.

- Cilj nam je da, pored poluproizvoda, imamo i gotov proizvod, što bi angažovalo još veći broj građana i, indirektno, privredna društva, a to bi se sigurno odrazilo na život ljudi ne samo ovog kraja, već i cele Srbije - kaže Petrović i dodaje da lokalna zajednica očekuje početak eksploatacija jadarita u naredne dve, tri godine.

- Projekat 'Jadar', koji podrazumeva eksploataciju novog minerala jadarita prevazilazi okvire ovog dela Srbije - tvrdi Petrović, uveren da će taj "projekat veka" dugoročno posmatrano biti snažan zamajac i razvoja Srbije i učestvovati u rastu BDP na nivou cele zemlje.

- Uz eksploataciju minerala, očekujemo i proizvodnju litijumskih baterija. Videćemo da li će se ići na to da u Loznicu ili u ovaj deo Srbije dođu investitori iz automobilskog sektora, koji bi proizvodili automobile i mašine sa pogonom na litjiumske baterije - objašnjava on.

U slivu Jadra na obroncima Cera, kako je precizirao, nalazi se jedno od tri najveća nalažišta Jadarita u svetu, uz ona u Čileu i Argentini.

Međunarodna rudarsko-metalska grupacija Rio Tinto do sada je uložila više od 130 mil USD u razvoj projekta "Jadar", a, ukoliko investicija bude odobrena, planirana izgradnja mogla bi da počne 2021. godine.

Rezerve jadarita u nalazištu kod Loznice procenjene su na 136 miliona tona.

Dosadašnja istraživanja kompanije Rio Tinto potvrdila su da loznički kraj može da pokrije 10% svetskih potreba za litijumom koji je sadržan u novom mineralu "jadaritu".

Projekat "Jadar" podrazumeva i otvaranje rudnika tog retkog minerala. Odluka o tome biće doneta 2020. Nadlezni uporedo se tim projektom razvijaju i tehnologije za fabriku za njegovu preradu.

Jadarit je otkriven tek 2004. godine, u okviru terenskih radova, a 2007. priznat je kao novi mineral.

Sastav tog kriptonita otkrio je minerolog Kris Stenli, koji je sa stručnjacima iz Kanade proučavao materijal koji je stigao u London iz lozničkog rudnika.

- Kada sam video mineral zamalo sam pao sa stolice - izjavio je tada Stenli.

Taj, inače najlakši, metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

Litijum se koristi u proizvodnji baterija koje napajaju vozila, računare, mobilne telefone i industrijske sisteme, kao i legura za avio industriju. Taj mineral ima široku primenu i u raketnoj industriji.

"Rio Tinto" planira da konačnu investicionu odluku o početku gradnje rudnika i postrojenja za preradu donese 2020. Ako se projekat nastavi, gradnja može početi iste godine, a prva proizvodnja, zasnovana na novoj tehnologiji obrade jadarita koju kompanija razvija, započela bi 2023. godine, navodi Rio Tinto.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.