NavMenu

Španija gradi solarnu elektranu u Černobilju - Investicija vredna 1 mil EUR

Izvor: Tanjug Nedelja, 07.04.2019. 11:05
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Španija će iz državnog budžeta izdvojiti 1 mil EUR za projekat izgradnje solarne elektrane u zoni černobiljske nuklearne katastrofe, javljaju RIA Novosti pozivajući se na špansko Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

To će biti drugo takvo postrojenje u tom području.

- Ukrajina, u kojoj se nalazi zloglasna zona isključenja, i Španija nedavno su dogovorile da će Madrid finansirati projekat u skladu sa Kjoto protokolom o emisiji gasova sa efektom staklene bašte - rekao je Anhel Sančes iz španske Kancelarije za klimatske promene.

Španija će, kako je dodao, uložiti više od 1 mil EUR u izgradnju objekta.

Raša tudej prenosi da stručnjaci trenutno razvijaju projekat i nije jasno kada će izgradnja početi.

Protokol iz Kjota je međunarodni sporazum o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte kojio je potpisan 1997. godine, ali je na snagu stupio tek 2005. Više od 190 država je postalo deo tog dokumenta, a razvijene države su se dogovorile da pomognu zemljama sa manjim resursima da zaštite životnu sredinu.

Države EU i njihovi saveznici obećali su da će u te svrhe trošiti 410 miliona dolara godišnje, a Španija izdvajanje novca iz budžeta za izgradnju ove elektrane u Černobilju pravda upravo obavezama po osnovu ovog sporazuma, navodi RIA.

Pre više od 30 godina, reaktor broj četiri eksplodirao je duboko unutar atomske centrale "Lenjin" u Černobilju, pokrenuvši najgoru nuklearnu katastrofu koju je svet video.

Buknuli su požari, a nuklearno gorivo gorelo je duže od deset dana oslobađajući radioaktivnost jednaku eksploziji najmanje 200 atomskih bombi bačenih na Hirošimu.

Od tada područje Črnobilja nije pogodno za život zbog kontaminacije.

Ipak, ukrajinske vlasti su otvorile oko 25 kvadratnih kilometara te zone za solarne projekte i dobile više od 60 ponuda stranih investitora iz Danske, Nemačke, Kine i SAD, navodi se u tekstu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.