Izvor: Tanjug | Subota, 06.04.2019.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mešoviti komitet Srbija - Ujedinjeni Arapski Emirati 8. i 9. aprila 2019.

(Foto: JOAT/shutterstock.com)
Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas (6. aprila 2019.) da će prvo zasedanje Mešovitog komiteta za saradnju vlada Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) biti održano 8. i 9. aprila u Beogradu.

- Ujedinjeni Arapski Emirati su izuzetno važan politički i ekonomski partner Republike Srbije, a u toku dvodnevnog zasedanja biće razmatrane najznačajnije teme koje se tiču ekonomskih odnosa dve zemlje, privredne saradnje, saradnje u oblasti poljoprivrede, u oblasti životne sredine, kulture, energetike, turizma, saobraćaja, omladine i sporta - rekao je Mali, koji je i kopredsedavajući tog tela.

Kopredsedavajući Mešovitog komiteta iz UAE biće Sultan Ahmed Al Džaber, državni ministar u Vladi UAE.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, Mali je istakao da je poslednjih godina intenzivirana saradnja dve zemlje, što se posebno vidi po vrednosti investicija.

- Neto priliv u 2018. godini iz UAE u Srbiju bio je 180 mil EUR, a 2010. godine investicije iz UAE su iznosile samo 300.000 EUR. Ovaj podatak možda najbolje govori o tome koliko smo ojačali našu saradnju za samo nekoliko godina.
Verujemo da ćemo zahvaljući ovakvom događaju, na kome će biti predstavnici velikih arapskih kompanija, pokrenuti još neke velike projekte - rekao je Mali.

On je podsetio da su neke od najvećih investicija iz UAE u Srbiji "Al Dahra", "Beograd na vodi", "Air Srbija", "Al Ravafed", kao i da ukupna vrednost arapskih investicija u Srbiji iznosi 4 mlrd USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.