NavMenu

Beč u 2018. od kongresnog turizma zaradio 1,19 mlrd EUR

Izvor: eKapija Petak, 05.04.2019. 15:43
Komentari
Podeli
Kongresni centar Hofburg (Foto: WienTourismus/MAXUM)Kongresni centar Hofburg
Bečki kongresni turizam je u 2018. godini zabeležio novi rekord, ostvarivši dobit od 1,19 mlrd EUR, što je za 3% bolji rezultat nego u 2017. godini. Istovremeno je zabeležen porast broja održanih manifestacija za 15%, a to je uticalo i na rast broja posetilaca i noćenja u iznosu od 3%.

Kada se posmatra turizam u Beču u celini, noćenja koja generišu konferencije i kongresi imaju udeo od 12% u ukupnom broju noćenja u Beču. Pri tom su međunarodni kongresi "zlatna koka" kongresnog turizma, jer oni učestvuju u dobiti sa 82%.

Tokom 2018. godine u Beču je održano 4.685 kongresa, konferencija i manifestacija srodnog tipa. Više od 631.000 učesnika na tim događajima ostvarilo je 1,92 miliona noćenja od ukupno 16,5 miliona noćenja svih turista u Beču. To znači da otprilike svako osmo noćenje u Beču ostvari posetilac nekog kongresa ili konferencije.

Doprinos bečke kongresne industrije bruto domaćem proizvodu u konstantnom je porastu. U desetogodišnjem periodu, posmatrano od 2009. godine naovamo, rast tog doprinosa iznosi 63%. Osim što doprinosi BDP-u, kongresna industrija je i stabilan poslodavac, jer širom Austrije obezbeđuje oko 21.500 radnih mesta. Samo u 2018. godini kongresni turizam je omogućio novih 500 radnih mesta.


Ono što omogućava pozitivnu statistiku kongresnog turizma u Beču svakako je kvalitetan prostor za održavanje takvih manifestacija. Više od 100 bečkih hotela, što je otprilike četvrtina svih hotela u Beču, poseduje konferencijske prostorije.

Osim toga Beč planira da održi pozitivan trend kongresnog turizma izgradnjom treće piste na bečkom aerodromu Švehat. Na taj način će biti omogućeno i da uopšteno bečki turizam uveća svoje kapacitete.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.