NavMenu

Slovenačkoj kompaniji Resalta 6 mil EUR od Evropskog investicionog fonda

Izvor: eKapija Petak, 05.04.2019. 14:34
Komentari
Podeli
(Foto: AKIRA_PHOTO/shutterstock.com)
Evropski investicioni fond (EIF) obezbediće inovativnom slovenačkom provajderu rešenja za energetsku efikasnost Resalta 6 mil EUR novog deoničkog kapitala.

Ovo povećanje kapitala pomoći će Resalti da se razvija i u implementaciji njenog poslovnog plana, sa ciljem da postane glavni provajder nezavisnih energetskih usluga i rešenja za obnovljive izvore energije, što pozitivno utiče na slovenačku ekonomiju, ekonomiju Evropske Unije i životnu sredinu.

Kompanija trenutno radi sa privatnim klijentima, kompanijama i opštinama u Sloveniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji i Srbiji, pomažući im da smanje emisije CO2, potrošnju energije i novčane troškove energije.

Omogućen garancijom iz budžeta EU, u okviru Investicionog plana za Evropu (Junker plana), ovaj kapital omogućava Resalti da nastavi da doprinosi energetski efikasnoj i ekološkoj Evropi. Kompanija je do danas razvila i implementirala rešenja koja su uštedela 300GWh električne energije i smanjuju emisije CO2 za 30.000 tona godišnje, što je jednako sađenju 3.400 hektara šume.

Resalta, koju su osnovali slovenački industrijski giganti - Gorenje, Geoplin i Energetika Ljubljana - takođe će razviti planirane projekte za obnovljive izvore energije, istovremeno proširujući svoj portfolio energetskih usluga. Doprinos kompanije smanjenju emisija CO2 kroz projekat energetske rekonstrukcije Ljubljane, Evropska komisija je prepoznala kao najbolji projekat energetske usluge, koji je ove godine nagrađen Evropskom nagradom za energetske usluge.

Polovina iznosa rekapitalizacije dolazi od zajedničkog instrumenta koji su razvili EIF i Slovenačka razvojna banka (SID), dok druga polovina dolazi od bugarskog investicionog fonda BlackPeak Capital i privatnih investitora.

- Kompanije poput Resalte su dokaz da preduzeća istovremeno mogu biti uspešna i ekološki svesna. Postoji poslovna prilika da Evropa postane bolje mesto za generacije koje dolaze i Resalta je pomogla Sloveniji i EU tako što je iskoristila tu priliku. EIF je ponosan što podržava Resaltu, koja deli našu viziju Evrope kao mesta gde posao i sredina funkcionišu u harmonij, a ne u sukobu. Zahvaljujem se i Slovenačkoj razvojnoj banci što je naš pouzdan partner u Sloveniji - rekao je Pjer Luiđi Gilbert, izvršni direktor Evropskog investicionog fonda (EIF).


Evropski komesar za klimatske akcije i energiju Migel Arias Kanjete rekao je da "svojom investicionom moći Junkerov plan pospešuje postizanje ciljeva korišćenja čiste energije u celoj EU.

- Danas, Junkerov plan podržava Resaltu, veoma obećavajući startap, u njenom rastu, napretku i razvitku rešenja za obnovljive izvore energije. Čestitam Resalti na iskorišćavanju prilike koju nudi Junkerov plan i nadam se da će više slovenačkih inovativnih kompanija slediti taj primer - istakao je Kanjete.

Direktor Resalte Luka Komazec rekao je da je investicija EIF-a veliki korak u razvoju ove kompanije.

- Poverenje koje nam je ukazano potvrđuje važnu ulogu koju nezavisne kompanije imaju u razvoju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući ovoj investiciji moći ćemo da razvijemo mnoge nove projekte u našem biznis planu i uzbuđeni smo što ulazimo u sledeću fazu Resaltinog napretka, za koji smo uvereni da će imati trajan uticaj na energetski profil regije - kazao je Komazec.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.