Izvor: Tanjug | Petak, 05.04.2019.| 12:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svetska banka procenjuje da će Srbija nastaviti solidan rast na srednji rok - Usporavanje u Italiji rizik za našu zemlju

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Srpska privreda nastaviće da beleži solidnu stopu rasta od oko 3 do 4% na srednji rok, a glavni pokretači biće investicije i izvoz, predviđa Svetska banka u ažuriranom ekonomskom izveštaju za Evropu i Centralnu Aziju, objavljenom danas.

Rast Srbije u 2018. godini procenjuje se na 4,2%, i on je u velikoj meri bio vođen kako investicijama, tako i potrošnjom, a u 2019. godini očekuje se usporavanje na 3,5% , jer su efekti povećanja potrošnje i investicija u velikoj meri iscrpljeni prošle godine, piše u izveštaju.

- Rast se preneo na stalni napredak tržišta rada, što je svelo nezaposlenost na 12,9% u četvrtom kvartalu 2018. Procenjuje se da je siromaštvo opalo sa 23,8% iz 2014. godine na 21,3% u 2018. godini - navodi se u izveštaju.

Prema proceni Svetske banke, izvoz će rasti realno za oko 9,5% godišnje, dok bi investicije trebalo da rastu realno za oko 6,5% godišnje u naredne tri godine. S druge strane, potrošnja će se takođe povećati, podstaknuta rastom plata i zapošljavanja.

Povećanje potrošnje već je uticalo na uvoz, koji je porastao za 12,6% u 2018. u odnosu na prethodnu godinu (računato u evrima), i na uvećanje deficita tekućih plaćanja za 8,4% u 2018. godini (u EUR).

Srednjoročne projekcije rasta zavise od tempa strukturnih reformi i napretka u pristupanju EU, konstatuje se u izveštaju.

Najvažnije je da se Srbija pozabavi svojim velikim i neodrživim sektorom javnih preduzeća, navodi Svetska banka i dodaje da je ohrabrujuće nedavno rešavanje pitanja nekih velikih gubitaša, kao što su RTB Bor, PKB, i da bi ta problematika trebalo i dalje da bude u žiži vladinih napora.

Slično tome, kako se napominje, očekuje se ubrzanje procesa privatizacije državnih finansijskih institucija.

Sporiji rast u pojedinim delovima EU (pre svega u Italiji, koja je jedan od najvažnijih trgovinski partnera za Srbiju) predstavlja negativan rizik. Ubrzanje procesa pristupanja EU nije važno samo sa stanovišta jačanja institucija, već i kao signal za privlačenje investicija. Dodatno, rad na regionalnim projektima (uglavnom vezano za ulaganja u infrastrukturu koja povezuje - puteve, železnice i sl.) pomoglo bi srpskim izvoznicima i ukupnom rastu privrede.

Sa ekonomskim rastom i poboljšanjima na tržištu rada, očekuje se da će siromaštvo nastaviti da postepeno opada.

Siromaštvo, koje se meri kao prihod niži od 5,5 USD dnevno, prema proceni Svetske banke pašće na oko 20,5% 2019. godine.

Rizici po projektovan solidan rast Srbije su, po Svetskoj banci, uglavnom povezani sa unutrašnjim političkim kretanjima.

- Regionalne razmirice, spor napredak u procesu pristupanja EU i stalna pretnja od prevremenih izbora izazivaju oprez kod domaćih i stranih investitora. To zauzvrat odgađa realizaciju nekih važnih projekata vezanih za infrastrukturu i realni sektor - piše u izveštaju.

Takođe se ocenjuje da je, uprkos nedavnim poboljšanjima na tržištu rada, stopa zaposlenosti i dalje niska, što ograničava prostor za snažno poboljšanje socijalne zaštite.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.