Izvor: eKapija | Petak, 05.04.2019.| 10:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vesić najavljuje saradnju Beograda sa češkom Tatrom - Remont starih tramvaja u kruševačkom 14. oktobru?

Stari češki tramvaji, popularne "katice", zreli za modernizaciju
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić primio je predstavnike kompanije Tatra iz Grupacije ČSG, koja je kupila kompaniju 14. oktobar iz Kruševca, gde razvija mašinsku obradu, saopštio je Beoinfo.

Kako se navodi, Vesić je u razgovoru sa članovima delegacije koju je predvodio Zdenjek Zbitek najavio da će grad narednih godina kupovati nove tramvaje i obnoviti neke od starih, pri čemu bi 14. oktobar mogao da remontuje stare češke tramvaje ČKD.

- Za nas je najvažnije da se proizvodnja novih tramvaja i reparacija starih radi u Srbiji, jer to znači posao za srpske radnike i povećanje bruto domaćeg proizvoda. Siemens, koji će proizvoditi tramvaje u Kragujevcu, i vi, koji ćete reparirati tramvaje u Kruševcu, imati prednost kada je u pitanju Grad Beograd - rekao je Vesić i dodao da se to odnosi i na Ikarbus koji je kupila kineska kompanija i koji počinje proizvodnju električnih autobusa.

Zamenik gradonačelnika Beograda zahvalio je ČSG (Čehoslovakija), jednoj od najvećih čeških kompanija, zato što ulaže u Srbiju.

- Srbija je najbolja zemlja u Evropi za investiranje, ne samo zbog dobrog poslovnog okruženja, otvorenosti državnih struktura za investiranje, kvalitetne radne snage i dobrog položaja - rekao je Vesić, i podsetio da je Srbija u 2018. godini privukla više investicija nego sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno.

Sastanku su prisustvovali i Stevan Nikčević, predsednik Komiteta za saradnju Srbije i Češke, i Miloš Nenezić, gradski odbornik Kruševca i direktor kompanije Trajal, dodaje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.