NavMenu

Novi ISO standard koji stavlja ljude u centar poslovanja

Izvor: eKapija Petak, 05.04.2019. 09:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Prošli su dani kada je radno mesto bilo izgrađeno oko prilično jasne strukture, koja se sastojala od poslodavca, zaposlenog i kupca. Vetrovi tehnoloških promena mogu izbrisati tradicionalne modele, ali standard ISO 27501 pomaže menadžerima da stvore održiviji model za budućnost, prenosi portal Kvalitet.

Kako navodi Internacionalna organizacija za standardizaciju (International Organization for Standardization), od dolaska Interneta do onoga što je danas poznato kao Četvrta industrijska revolucija, najnovije i najsavremenije tehnologije - među njima robotika, veštačka inteligencija (AI), Internet stvari (IoT) - fundamentalno menjaju način na koji živimo, radimo i odnosimo se jedni prema drugima.

Pitanje biznisa u ovoj novoj eri nije toliko vezano za donju granicu, ili čak samo za korporativnu društvenu odgovornost, nego i za prihvatanje pristupa koji je usmeren na budućnost, na ljude i njihov rad, kao i na pronalaženje odgovarajućih alata kako bi se osiguralo da su organizacije uspešne i održive.

Veštačka inteligencija (AI) predstavlja veliku priliku da pomogne svima - liderima, kreatorima politike i ljudima iz svih dohodovnih grupa i zemalja - da vode više obogaćivan i nagrađivan život, ali i da postavljaju izazove kako iskoristiti ove tehnologije za stvaranje inkluzivnog života u budućnosti koja će biti usmerena na čoveka.

ISO 27501:2019, Organizacija usmerena na čoveka - Vodič za menadžere, može pomoći organizacijama da se suoče sa ovim izazovima. U ovom hrabrom novom svetu, organizacije neće imati samo uticaja na svoje klijente već i na druge zainteresovane strane, uključujući zaposlene, njihove porodice i širu zajednicu, piše IOS, a prenosi Kvalitet.

Standard je zasnovan na ISO 27500, koji članovima izvršnog odbora objašnjava vrednosti i verovanja koja organizaciju usmeravaju na čoveka. Zahtevi i preporuke standarda su namenjeni da budu primenljivi na velike ili male organizacije, za one u javnom ili privatnom sektoru.


U njemu se navode odgovornosti menadžera koje se kreću od organizacione strategije do razvoja procedura i procesa koji omogućavaju usredsređenost na ljude, na implementaciju tih procedura i procesa.

Piter Frener, predsedavajući pododbora koji je razvio novi standard, kaže:

- Iako svi delovi ovog međunarodnog standarda neće biti jednako upotrebljivi za sve vrste organizacija, svi ključni predmeti su relevantni za svaku organizaciju.

On dodaje da je odgovornost organizacije da utvrdi koji su delovi "relevantni i značajni za samu organizaciju, kroz vlastita razmatranja i kroz dijalog sa zainteresovanim stranama".

ISO 27501:2019 razvio je ISO tehnički odbor ISO/TC 159 Ergonomija, pododbor SC 1, Opšti principi ergonomije. Dostupan je kod nacionalnog ISO člana ili preko ISO prodavnice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.