Izvor: Gradnja.rs | Petak, 05.04.2019.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ekološke Lego kocke od šećerne trske - Do 2030. održiva proizvodnja igračaka

(Foto: patat/shutterstock.com)
Prošlog leta, najveći proizvođač plastičnih igračaka na svetu, Lego, napravio je ozbiljan korak ka zelenijoj budućnosti.

Set figurica u obliku raznih četinara napravljen (između ostalog) od šećerne trske sada se već nalazi u prodaji i predstavlja samo delić grandioznog plana ove kuće da do 2030. godine u potpunosti pređe na održivu proizvodnju. To znači da će u ne tako dalekoj budućnosti najveći deo Lego asortimana biti zasnovan na proizvodima od prirodnih i recikliranih materijala.

Pomenuta serija igračaka, iako zasnovana na prirodnoj sirovini, zapravo nije biorazgradiva. Naime, polietilen zauzima čak 98% udela u proizvodnji, ali je konačan proizvod ipak dobio sertifikat održivosti zbog toga što je u proizvodnji korišćena šećerna trska u fazi rasta i tako apsorbovala emisiju ugljen dioksida.

No, ne brinite! Iz kompanije poručuju da su se Lego dizajneri postarali da čak i nove generacije njihovih igračaka budu kompatibilne s onima starim i do 60 godina – što znači da ćete i dalje moći da kombinujete različite setove, ali i da brinete o životnoj sredini.

Igrajući se kockicama koje nisu plastične, deca će zapravo učiti i ekologiji i održivosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.