NavMenu

Ekološke Lego kocke od šećerne trske - Do 2030. održiva proizvodnja igračaka

Izvor: Gradnja.rs Petak, 05.04.2019. 08:59
Komentari
Podeli
(Foto: patat/shutterstock.com)
Prošlog leta, najveći proizvođač plastičnih igračaka na svetu, Lego, napravio je ozbiljan korak ka zelenijoj budućnosti.

Set figurica u obliku raznih četinara napravljen (između ostalog) od šećerne trske sada se već nalazi u prodaji i predstavlja samo delić grandioznog plana ove kuće da do 2030. godine u potpunosti pređe na održivu proizvodnju. To znači da će u ne tako dalekoj budućnosti najveći deo Lego asortimana biti zasnovan na proizvodima od prirodnih i recikliranih materijala.

Pomenuta serija igračaka, iako zasnovana na prirodnoj sirovini, zapravo nije biorazgradiva. Naime, polietilen zauzima čak 98% udela u proizvodnji, ali je konačan proizvod ipak dobio sertifikat održivosti zbog toga što je u proizvodnji korišćena šećerna trska u fazi rasta i tako apsorbovala emisiju ugljen dioksida.

No, ne brinite! Iz kompanije poručuju da su se Lego dizajneri postarali da čak i nove generacije njihovih igračaka budu kompatibilne s onima starim i do 60 godina – što znači da ćete i dalje moći da kombinujete različite setove, ali i da brinete o životnoj sredini.

Igrajući se kockicama koje nisu plastične, deca će zapravo učiti i ekologiji i održivosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.