NavMenu

Fleš analiza Erste Grupe - Trgovina na malo u Srbiji na najvišem nivou u skoro tri godine

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.04.2019. 13:02
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Dobri rezultati u prometu u maloprodaji u Srbiji nastavljeni su porastom od 10,8% međugodišnje u februaru, čime su premašena naša očekivanja od 4,9% međugodišnje. Rast maloprodaje u februaru bio je najbrži u poslednje gotovo tri godine, ukazujući na potencijalno jak uticaj lične potrošnje u predstojećoj objavi BDP-a za prvi kvartal, navodi u analizi Erste banka.

Visoki iznosi stope rasta koji se odnose na trgovinu rezultat su realnog rasta zarada (od oko 5%) i pozitivnih kretanja na tržištu rada, pošto se stopa zaposlenosti približila nivou od 60%.

Pad aktivnih kamatnih stopa takođe je stimulisao rast kredita, koji je kod domaćinstava dostigao 12% međugodišnje na kraju prošle godine, sa naročito jakim rastom gotovinskih kredita (18% međugodišnje u decembru).

- Za naredni period očekujemo nastavak pozitivnih trendova u maloprodaji tokom cele godine, podržanih znatnim porastom zaposlenosti i stabilnim rastom raspoloživog dohotka. Na nešto duže staze, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nedavno je sugerisala da bi Vlada mogla da ponovo podigne plate u javnom sektoru na kraju godine ukoliko rast BDP-a bude iznosio najmanje 3,5% - navode stručnjaci Erste banke. - Industrijska proizvodnja je u februaru zabeležila rast od 2,4% međugodišnje, suprotno našim očekivanjima da će se još jedan mesec zadržati u negativnoj zoni.


Posmatrano po sektorima, sektor rudarstva i sektor energetike dali su negativan doprinos padom od 1,4 i 1,3% međugodišnje, dok je važan prerađivački sektor zabeležio iznenađujući porast od 3,8% međugodišnje, zahvaljujući snažnom porastu proizvodnje ostale opreme za transport.

- Za naredni period ostajemo oprezni po pitanju ovogodišnjeg obima industrijske proizvodnje Srbije, zbog
kosovskih taksi na uvoz, niže proizvodnje kompanije FCA (FIAT Chrysler Automobiles) i nižih projekcija
rasta na ključnim izvoznim tržištima. Nije ostvareno mnogo napretka po pitanju kosovskih taksi i one će
se verovatno negativno odraziti na konkretne podatke, kratkoročno gledano - navodi se u analizi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.