Izvor: Startit | Utorak, 02.04.2019.| 19:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

BlackRock kupuje softversku kompaniju eFront za 1,3 mlrd USD

Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
BlackRock kupuje eFront, softversku kompaniju sa 500 zaposlenih u Beogradu, za 1,3 mlrd USD.

U kancelarijama u Beogradu zaposleni rade u nekoliko departmana — od HR-a, preko Tehnology sektora, do upravljanja rizicima.

Pretprošle nedelje američka investiciona organizacija BlackRock objavila je nameru da akvizira francusku softversku kompaniju eFront. Prema saopštenju eFront bi trebalo da ode u ruke BlackRocka za 1,3 mlrd USD.

Kako je BlackRock najveća svetska kompanija u oblasti investicionog menadžmenta (sa imovinom od 5.980 mlrd USD), posebno je značajno što organizacija tih razmera ulazi na domaće tržište — eFront ima blizu 500 zaposlenih u Beogradu.

Namera BlackRocka je da akviziranu kompaniju integrišu sa svojom investicionom platformom Aladdin (Asset Liability and Debt and Derivatives Investment Network). Ova platforma nekada je korišćena unutar BlackRocka, a onda je prerasla u alat pomoću kog investicioni menadžeri iz više od 220 kompanija predviđaju rizike i donose odluke o ulaganju. Takođe, kako piše Financial Times, sektor Solutions čiji je Aladdin glavni deo, prošle godine je povećao prihode za 20% (na 785 mil USD), dok su za to vreme prilivi fondova pretrpeli potrese na tržištu.

Po svemu sudeći, ova akvizicija je samo jedan deo plana za razvoj poslovanja. BlackRock je prošle godine kupio kreditnu kompaniju Tennenbaum Capital Partners i najavio kreiranje fonda čija sredstva će koristiti za kupovinu akcija u drugim kompanijama.

S druge strane, eFront u ovo ulazi kao firma koja već godinama posluje na tržištu alternativnih investicija i razvija platformu za upravljanje rizicima. Iz beogradskih kancelarija eFronta povodom najavljene akvizicije kažu da su stvari još uvek u procesu razvijanja, ali i da i u globalu i na lokalu ona donosi pozitivne promene.

Trenutno ova akvizicija ne menja mnogo, mi imamo obećanja prema svojim klijentima tako da se nastavlja rad kao i do sada.

U kancelarijama u Beogradu trenutno je zaposleno gotovo 500 ljudi koji čine oko 60 odsto ukupnog broja zaposlenih u kompaniji, i rade u nekoliko departmana: od HR-a, Marketinga, Business Developmenta i Technologyja pa sve do Supporta, Account Managementa, Investment Data Analysta i Risk Managementa. Odnosno, bave se razvojem softverskih platformi, profesionalnim uslugama implementacije softvera na klijentske sisteme, analitikom podataka sa tržišta, globalnim marketingom i upravljanjem ljudskim resursima.

Akvizicija bi mogla da utiče na dalji rast eFront-ove beogradske kancelarije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.