NavMenu

Kineska kompanija Minth u Loznici počela izgradnju fabrike

Izvor: Beta Utorak, 02.04.2019. 15:56
Komentari
Podeli
Kineska kompanija Minth Automotive Europe danas je u Loznici počela izgradnju fabrike u kojoj će proizvoditi aluminijumske delove za automobile, i gde će u početku raditi 300 radnika, a kasnije još 700.

Ta investicija je vredna 100 mil EUR, a biće realizovana u dve faze. Generalni izvođač radova je Konstruktor konsalting iz Beograda.

Obeležavanju početka izgradnje fabrike prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da će nova kineska investicija u Srbiji biti prekretnica za Loznicu, a mnogo će značiti i za celu Srbiju.

Naveo je da je će fabrika u Loznici proizvoditi delove za velike automobilske kompanije, poput nemačkog Folksvagena.

- Nadam se da će Folksvagen, kada bude donosio odluku gde će graditi novu fabriku, umeti da ceni što je u Srbiji sve više proizvođača delova za vozila - kazao je Vučić.

Dodao je da očekuje još mnogo kineskih investicija u Srbiji, čemu će podsticaj biti i njegov susret sa kineskim predsednkom Si Đinpingom 25. aprila u Pekingu.

- Očekujem taj susret sa velikom nadom i nesprpljenjem. To je za mene čast i privilegija. To je dodatni podsticaj za kineske investitore i dalja podška Kine politici ekonomskog razvoja Srbije - kazao je Vučić.

Ukazao je da je prijateljstvo Srbije i Kine "čelično".

Minth ima proizvodnju na više od 30 lokacija u Kini, Tajlandu i Meksiku, a delovima snabdeva glavne proizvođače automobila koji imaju više od 80% udela na globalnom tržištu i izvozi u Australiju, Evropu, Severnu Ameriku, Japan i jugoistočnu Aziju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.