NavMenu

Ništava odredba ugovora o indeksiranju dinarskog duga u švajcarcima, presudio Vrhovni kasacioni sud!

Izvor: Beta Utorak, 02.04.2019. 15:02
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Vrhovni kasacioni sud Srbije saopštio je danas da je zauzeo stav da banke mogu da ugovore valutnu klauzulu u cilju očuvanja jednakosti dinarskog iznosa kredita i vraćenih sredstava koja se indeksiraju u evrima, ali da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga u švajcarskim francima.

- Ništava je odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa švajcarskog franka koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja - navodi se u saopštenju tog suda.

Dodaje se da su banke pre zaključenja ugovora korisniku kredita bile dužne da dostave potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom ineksacije domaće valute u švfajcarskim francima.

Sud je zaključio da ugovor o kreditu proizvodi pravno dejstvo i nakon utvrđenja ništavosti klauzule o indeksaciji duga primenom kursa švajcarskog franka.

- Ugovori će se posle utvrđenja ništavosti klauzule o indeksaciji, izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja – tržišne vrednosti datog kredita utvrđene na osnovu kursa evra na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini određenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja - naveo je sud.

U parničnom postupku u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u švajcarcima, sud će na predlog tužioca odrediti privremenu meru kojom se davaocu kredita zabranjuje realizacija sredstava obezbeđenja, ukoliko već nije pokrenuto izvršenje.

U slučaju kada je, kako se navodi, postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbeđenja duga iz kredita već pokrenut, sud odnosno javni izvršitelj će na zahtev izvršnog dužnika odložiti izvršenje bez polaganja jemstva.


Vučić: Deo rešenja

- Stav Vrhovnog suda da je ništavna ugovorna odredba o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima je deo rešenja koje su dužnici tražili, rekao je za TV Prva predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Dakle za one u postupku izvršenja postupak se prekida, bilo bi dobro da se izjednači sudska praksa. Ovo je dobra prilika da razgovore nastavimo i tražimo rešenje - rekao je on.

Dodao je da su "građani koji su uzeli te kredite naivni i dobri, pošteni građani ove zemlje" i da su "bili na neki način prevareni, jer im je rečeno da im je u tom trenutku to najbolje".

Dodao da je odluka države da pomogne zaduženima u švajcarcima bila veoma teška.

- Ali spremni smo da sve prihvatimo, banke nisu imale pravo da podignu tada toliko kamate. Iako neobavezujući, stav suda sada je dobar pravac - rekao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.