NavMenu

Kako prepoznati kvalitete skrivene u svakom pojedincu - Održana peta regionalna PCM Koučing Konferencija, pod nazivom "Keep Up The Momentum"

Izvor: eKapija+ Utorak, 02.04.2019. 13:56
Komentari
Podeli
Koliko je koučing danas važan za svakog pojedinca, ali i za kompanije, govori sve veći broj zainteresovanih poslodavaca koji, upravo unajmljuju koučeve ili i sami postaju treneri.

Tako je i konsultantska kuća Atria Group, jedan od pionira koučinga u Srbiji, uvidevši značaj i veliki uspeh u primeni znanja poznatih koučeva, organizovala jubilarnu petu regionalnu PCM Koučing Konferenciju, koja je održana 27. marta u Beogradu u Hotelu Metropol.

U saradnji sa kompanijama Kahler Communications i HR World osnovna ideja, konferencije pod nazivom "Keep Up The Momentum" bila je upoznati prisutne sa osobenostima svakog pojedinca, prepoznavanje unutrašnjih kvaliteta i razlika koje će im pomoći na putu ka cilju.

Na konferenciji su govorili Jonathan Passmore, Lyra Puspa, Mickaël Dufourneaud, Nelson Emilio i Peđa Jovanović. Pored predavanja, svi prisutni imali su priliku da učestvuju i na radionicama, te da na praktičnim primerima oprobaju savete poznatih koučeva.

Neke od tema kojima su se prisutni bavili su: primena koučinga kroz promene u kompanijama, samospoznaja, neraskidiva veza nauke i koučinga, samosvest, izgradnja ličnog brenda, značaj kreativnosti u poslovnom okruženju i dubinska struktura ličnosti, kao i out of the box razmišljanje.


Jonathan Passmore - Keep Up The Momentum With Change

Korišćenje eksternih trenera za koučing lidera, razvoj internih timova za promenu, unapređivanje veština menadžera, kao i primena koučinga u radu sa dobavljačima i ostalim stejkholderima - 4 su nivoa upotrebe koučinga, koje Jonathan Passmore preporučuje tokom perioda tranzicije.

Naime, svaka kompanija u određenom stadijumu poslovanja, prolazi kroz period tranzicije. Šta raditi u tom momentu i kako uspešno odgovoriti na promene nastale u vašoj organizaciji?

Jonathan Passmore daje jasan odgovor - koučing.

-Koučing nije magija. Za ovaj proces potrebno je vreme. Za postizanje uspeha svake kompanije važni su timski menadžment, kontinuirano učenje i lični razvoj. Profesor Passmore otkrio nam je tajnu - u procesu promena od vitalnog je značaja uspostaviti odnos između ključnih osoba u kompanijama.


Lyra Puspa - Keep Up The Momentum With Science


U kakvoj vezi su neuronauka i koučing? Kako primeniti neuronauku i koučing u biznisu?

Iz perspektive primenjene neuronauke, koučing u osnovi predstavlja stimulisanje mozga klijenata kroz razgovore, tj. mentorstvo zasnovano na razgovorima. Ti razgovori mogu izazvati značajne promene u mozgu, ne samo funkcionalno, već i strukturalno.

-Kroz razgovor koučevi stimulišu okidače, koji mogu izazvati značajne promene, ne samo u vidljivom ponašanju i navikama, već i u neuronskoj strukturi, biofunkcijama i uzorcima mozga - istakla je Lyra Puspa.

-Vaš mozak stvara konekcije između neurona, koje će izazvati određene emocije, koje dalje mogu voditi do drugačijeg ponašanja i promene perspektive na određenu osobu ili situaciju.

Tako i ista informacija može delovati različito, kod različitih ljudi.

-Kouč se trudi da na sesijama maksimalno iskoristi potencijal klijenta. Međutim, koučing proces se ne može definisati "jedan pokušaj". Ne može se odjednom napraviti neka promena. Potrebno je da se kroz razgovor stimulišu različiti okidači kojim se izazivaju pozitivne emocije, samospoznaja i samopouzdanje.
Lyra Puspa o vezi neuronauke i koučingaLyra Puspa o vezi neuronauke i koučinga

Kao jedan od dobrih metoda Lyra Puspa izdvojila je vizuelizaciju, uz pomoć koje se mogu ostvariti isti rezulatati kao pri pravoj radnji.

-Prethodno pomenuto objasnila je na primeru istraživanja u kojoj je posmatrano ponašanje 2 ispitanika. Jedan od njih svakog dana efektivno vežbao klavir, dok je drugi primenjimao samo vizuelizaciju i maštu i radio to isto. Posle određenog vremena, istraživanje je pokazalo fascinantnu činjenicu. U slučaju oba ispitanika izvršene su identične promene, kao da su oboje svirali klavir.


Mickaël Dufourneaud - Keep Up The Momentum With Inner Self

Budite svesni sebe, svojih mana i potencijala.

Prepoznavanje osnovnih potreba na nivou ličnosti svakog pojedinca često se prihvata kao važan faktor i uslov za profesionalni i lični razvoj, istakao je Mickaël Dufourneaud.

-Razumevanje sopstvenih snaga, sposobnosti, mogućnosti, emocija i misli doprinosi formiranju specifične tačke gledišta naše ličnosti, posebno o samosvesti.

Upravo iz tih razloga, za trenere, samosvest je presudna u radu sa klijentima.

-Snaga ovog procesa leži u kouču koji stvara prostor za širenje klijentove samosvesti.
Jedan od zaključaka koji se mogao čuti, je da pre nego što krenete u ostvarivanje vašeg cilja, razmislite dobro o sebi. Svojim kvalitetima i snagama, jer su upravo one vaša polazna tačka i najjači adut.



Nelson Emilio – Keep Up The Momentum With Influence

Stvaranje ličnog brenda je već prepoznato kao veoma značajno u poslovnom svetu. Međutim, u velikom, turbulentnom, i raznovrsnom tržištu, potrebno je da se izdvojite baš VI. Kako?

-U današnjem konkurentnom svetu, vaša sposobnost da uspostavite uticajan lični brend podržan vašom stručnošću i tehničkim veštinama je prednost u razlikovanju. Vaši potencijalni klijenti, bilo da ste kouč, ili poslodavac, moraju da se osećaju kao da vas zaista znaju, da im se dopadate i da vam veruju, kako bi vas unajmili. Ili obratno.
Stoga, pronađite nešto što vas izdvaja od drugih. Nešto u čemu sigurno znate da ste dobri i istaknite to. Radite na sebi, uz obavezne povratne informacije.

Svaki put, uvažite konstruktivne kritike i trudite se da poboljšate svoj brend, jer, koliko god radili na svom imidžu, izgradićete brend, ukoliko ga drugi potvrde i vide na isti način kao i vi.


Peđa Jovanović - Keep Up The Momentum With Journey

Jedan od govornika na održanoj konferenciji bio je i senior partner Atri Group-e Peđa Jovanović.

Kako je istakao, tokom poslednjih nekoliko decenija koncept identiteta postalo je jedno od važnih pitanja.

-Svako od nas ima niz identiteta koji se mogu istovremeno predstaviti. Kada se jednom evociraju, akcije pojedinaca su usmerene na to da drugi verifikuju identitete. Istovremeno, identiteti mogu delovati kao filteri selektivne percepcije dok smo u interakciji sa drugima.

Ono što je bitno, istakao je Jovanović, jeste da se učini iskorak, i prevaziđu sigurne granice i granice ega kako bi stupili u kontakt sa stvarnim, suštinskim identitetom.

- Jednom kada pokrenete svoj osnovni identitet, moći ćete da ga prepoznate u drugima.

Te, ako odlučite i donesete neku novu odluku od "ponedeljka", razmislite sa kojim od vaših identiteta ćete se probuditi tog jutra i koji će tog dana imati prioritet. Onaj entuzijastični koji je u nedelju veče doneo odluku o vežbanju, ili onaj u ponedeljak kojem je posao umesto jutarnjeg vežbanja prioritet.

Sve ste to vi, samo su pogledi na iste situacije drugačiji.


Tokom konferencije, radionice su vodili: Dragana Miletić, Marija Branovački, Bojana Vesić Antić, Nikola Rajić i Milica Pićurić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.