NavMenu

Klinički centri u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu biće završeni 2012. godine - projekat vredan 200 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 08.07.2009. 15:38
Komentari
Podeli

Tomica MilosavljevićTomica Milosavljević

Četiri klinička centra u Srbiji, čija je izgradnja počela još sedamdesetih godina prošlog veka, konačno će biti završeni i modernizovani krajem 2012. godine. Idejni i glavni projekti za rekonstrukciju više od 100.000 m2 biće gotovi do kraja 2009, dok će tehnička kontrola projekata i tenderska procedura za odabir izvođača biti spremna do februara 2010. Prvi radovi na objektima u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu trebalo bi da počnu u aprilu ili maju 2010. godine, a u Beogradu u junu. Projekat vredan 200 mil EUR finansira se iz kredita Evropske investicione banke, od čega je 150 mil EUR već ratifikovano u Skupštini Srbije. Glavni projekat za Kliničko-bolnički centar Srbije izradiće "Studio Altieri", dok će za kliničko-bolničke centre u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu taj posao obaviti kompanija "Steam".


- Za Klinički centar u Beogradu namenjeno je oko 103 mil EUR, 35 mil uložićemo u centar u Novom Sadu, Niš će dobiti 30 miliona, a Kragujevac 26 miliona - rekao je za "eKapiju" prof. dr Vasilije Antić, direktor projekta rekonstrukcije prilikom današnje (8. jul 2009. godine) prezentacije u Klubu poslanika u Beogradu.

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, rekao je da će projektom izgradnje četiri klinička centra biti izvršena sistematizacija i grupisanje svih medicinskih funkcionalnosti ustanova, što će pacijentima omogućiti bolje uslove i kvalitet zbrinjavanja i lečenja.

– Rekonstrukciju pripremamo već duže vreme, a još od 2003. godine je urađena prva studija izvodljivosti. Ta studija je ponovljena 2005. godine na zahtev Evropske investicione banke posle čega je doneta odluka da se otpočne rekonstrukcija ključnih zdravstvenih institucija u našoj zemlji. Ti objekti ostali su nezavršeni još od 70-ih godina 20. veka i ja ih zovem "potemkin 1,2,3 i 4"- kazao je Milosavljević.

KCS (Foto: kcs.ac.rs)KCS

Ministar je naveo primer Kliničkog centra Srbije čija je samo jedna trećina u upotrebi, a kamen temeljac postavljen je još 1974. godine.

- Od 12 spratova, kojiko ih Centar ima, trenutno se koriste samo tri, dok je devet nivoa prazno. Rekonstrukcija centara u Srbiji nije počela ranije, jer smo se susretali sa brojnim problemima-od nerešenih vlasničkih odnosa nad zemljištem do nepostojanja tehničke dokumenatcije i novca - objasnio je Milosavljević, naglašavajući da se u četiri centra u Srbiji u proteklih nekoliko godina investiralo od 7 do 10.000 EUR dnevno.

Kako je kazao Milosavljević, cilj rekonstrukcije centara je razvoj efikasnog i održivog modela bolnice visokog nivoa, koji će biti osnova za reformu bolničkog lečenja u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srbije. Prema njegovim rečima, projekat obuhvata centralizaciju dijagnostičkih i operacionih blokova i intenzivne nege, zatim povećanje kapaciteta dnevne nege, unapređenje dostupnosti kliničkih centara pacijentima, osoblju, hitnim službama, posetiocoma i dr. Takođe, teži se i ka smanjenju broja bolničkih postelja u sobama, ali uz povećanje kapaciteta.

Direktor projekta Vasilije Antić naglasio je da četvrtina svih ležećih pacijenata Srbije prođe kroz centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dok se oko 80% svih najsloženijih procedura obavi upravo u tim ustanovama.

Klinički centar Srbije

Klinički centar Srbije se prostire na 20 ha u 50 objekata, a rekonstrukcijom će biti obuhvaćeno ukupno 185.000 m2. U prvoj fazi investicionog plana predviđena je rekonstrukcija 35.000 m2, završetak kule i podijumske zgrade od oko 62.000 m2.

- Za sada je nekoliko klinika izmešteno iz kruga KCS – urologija je u Resavskoj, plastična hirurgija u Zvečanskoj, a ortopedija u Ulici Vojvode Milenka. Laboratorije imamo na 30 mesta, patološka anatomija je na 12 mesta. Takođe postoji oko 3 saniteta koji razvoze pacijente po klinikama. Reorganizacijom i rekonstrukcijom, glavne grane hirurgije i interne medicine biće u jednoj zgradi – objasnio je Antić.

Planom je predviđeno da Klinički centar Srbije dobije još jednu kulu, sa oko 1.000 postelja. U postojećoj i novoj zgradi biće smešten kompletan dijagnostički centar, četrdesetak operacionih sala, kardiologija, kardiovaskularna hirurgija, biće centralizovana sterilizacija, biohemijska laboratorija, koja je sada raštrkana na 14 mesta. Tu će biti premešten i Urgentni centar.

KCS je po broju kreveta jedna od najvećih bolnica u Evropi. Od 1945. u Kliničkom centru u Beogradu urađene su samo dve zgrade - to su zgrada ginekologije koja je sagrađena 1950. godine i zgrada neurohirurgije iz 70-ih godina. Sve ostale su sagrađene 20-ih godina prošlog veka.

Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu

Izgradnja zgrade Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu (KCV) započeta je 80-ih godina prošlog veka. Objekat ima tri lamele, od kojih će u prvoj fazi biti urađene B i C, što predstavlja 25.000 m2 i čini centralnu zgradu, dok je projektom obuhvaćeno ukupno 51.000 m2 . Završetak lamele A finansira IV Vojvodina iz svojih sredstava.

- Planirano je da se u jednoj zgradi centralizuje cela hirurgija, intenzivna nega i dijagnostika. KCV je inače nosilac u transplantacionoj hirurgiji u Srbiji. Takođe, posle rekonstrukcije i modernizacije centra, povećaće se i njegovi kapacitet. KCV ima 500.000 pacijenata godišnje, 1.370 postelja, 2.753 zaposlenih.

Klinički centar u Nišu

Projektom za centar u Nišu obuhvaćeno je ukupno 50.300 m2. U prvoj fazi investicionog plana predviđen je završetak centralne zgrade – poliklinike od 12.000 m2 i izgradnja novog objekta – hirurškog i urgentnog bloka od 10.000 m2.

- Klinički centar u Nišu još nema urgentni centar, već se pacijenti "šetaju" od zgrade do zgrade. Takođe, nemaju dovoljno kvalitetno izgrađenu polikliniku, a imaju i manje kapaciteta. Niš će posle završetka radova dobiti novu zgradu u kojoj će biti većina hirurških i internističkih disciplina i povećaće se kapaciteti hirurgije za 100 kreveta. Niš po prvi put dobija mogućnost za razvoj kardiohirurgije koja trenutno ne postoji.

Klinički centar u Nišu ima oko 500.000 pacijenata godišnje, 1.465. postelja, 2.988 zaposlenih, izgradnja zgrade započeta je započeta 80-ih godina prošlog veka.

Klinički centar u Kragujevcu

U prvoj fazi investicionog plana za Klinički centar u Kragujevcu biće završen tehno-ekonomski blok od 4.700 m2, a biće sagrađena i nov objekat - centralna zgrada od 10.000 m2. Projektovanjem je obuhvaćeno ukupno 46.400 m2.

- U Kragujevcu će se po prvi put formirati poliklinika i osposobiće se prostor za kardio-hirurgiju. Na jednom mestu imaćemo kardio-hirurgiju, kardiologiju i grudnu hirurgiju i pulmologiju.

Klinički centar u Kragujevcu ima 500.000 pacijanata godišnje, ima 1.118 postelja i 2.000 zaposlenih.

T.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.