Izvor: eKapija | Utorak, 02.04.2019.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Republika Srpska zabranila uvoz pošiljke semenskog kukuruza iz Srbije

(Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke od oko 1.000 kilograma semena kukuruza poreklom iz Srbije, jer nije ispunjavalo propisane norme kvaliteta.

Kako prenosi portal Agro TV pozivajući se na izveštavanje NTV Arene, inspektor je uzorkovanje izvršio prilikom redovne kontrole pošiljki semena poljoprivrednog bilja pri uvozu, te je na osnovu izveštaja o ispitivanju, koje je izdala Javna ustanova Poljoprivredni institut Republike Srpske, utvrđeno da je klijavost bila ispod minimalno propisane za kvalitet semena, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u federalnom Zavodu za poljoprivredu u Sarajevu, a kojom je potvrđen prvi nalaz, te je uvozniku rešenjem naloženo vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Kvalitet semena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala je osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, zbog čega inspekcija vrši kontinuiran nadzor prilikom uvoza i u unutrašnjem prometu.

Cilj rada fitosanitarne inspekcije je da osigura kvalitetan repromaterijal koji se prometuje i koristi u Republici Srpskoj i upravo na taj način svojim aktivnostima obezbedi snažnu podršku poljoprivrednoj proizvodnji i domaćim proizvođačima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.