NavMenu

Osavremenjavanje standardnih metoda - Ugradnja pumpe uz minimalan rez

Izvor: eKapija Ponedeljak, 01.04.2019. 19:38
Komentari
Podeli
(Foto: narin phapnam/shutterstock.com)
U radnoj poseti Institutu Dedinje proteklih dana boravio je prof.dr Mihael Hubler (Michael Hübler) ugledni kardiohirurg iz Ciriha, koji je sa našim timom lekara u kojem su bili dr Petar Vuković, dr Petar Milačić, dr Siniša Jagodić i dr Dragana Košević, implantirao dve pumpe za dugotrajnu mehaničku potporu cirkulacije. Srčane pumpe su ugrađene pacijentima sa terminalnom srčanom slabošću, kojima je to za sada jedini "lek" i mogućnost da dočekaju transplantaciju. Operacije su protekle dobro, pacijenti čijem je oslabljenom srcu bila potrebna hitna potpora, su dobro.

– Mi u Institut Dedinje već imamo uspešno postavljen program dugotrajne potpore cirkulacije i do sada smo ugradili deset LVAD-pumpi, pre ove dve implantacije. Međutim, u medicini koja svakodnevno napreduje, procedure se osavremenjavaju, pa je tako i ugradnja srčanih pumpi otišla još jedan korak napred. Radna poseta prof.dr Hublera pružila nam je priliku da se upoznamo i sa minimalno-invazivnim pristupom ugradnje LVAD-pumpi, koji do sada kod nas nije bio primenjivan. To između ostalog podrazumeva minimalno sečenje grudne kosti i mali bočni međurebarni rez, što do sada nije bio slučaj-objašnjava dr Dragana Košević, koja rukovodi kabinetom za lečenje terminalne srčane slabosti.

– Prvi put sam u Beogradu i veoma sam prijatno iznenađen lepom atmosferom i mladim, ambicioznim i stručnim lekarima koji odlično obavljaju svoj posao. Do sada, bez ikakvih komplikacija ugrađenih deset LVAD-pumpi, zaista je veliki uspeh i to ne samo za vas, već i za ovaj važan program koji je svuda u svetu, s obzirom na hronični nedostatak donorskih organa, u velikoj ekspanziji. Raduje me da ste taj trend prepoznali i prihvatili ga – kaže ugledni gost iz Ciriha, prof.dr Hubler i ističe da bi veoma voleo da se saradnja nastavi i uspostavi redovna razmena stručnih edukativnih programa na nivou obe klinike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.