NavMenu

Bus plus bez uputstva za firme - I dalje nepoznato kako se knjiži novac isplaćen na ime troška prevoza

Izvor: Večernje novosti Subota, 30.03.2019. 14:19
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Računovođe se ovih dana drže za glavu. Niko još nema odgovor kako da se knjiži novac koji je radnicima isplaćen na ime troška prevoza, a mesec se bliži kraju.

U nedavnom Mišljenju Ministarstvo finansija, posle više godina drugačije prakse, poručuje poslodavcima da ukoliko žele da ta isplata ostane neoporezovana, mora da se dokumentuje da je i potrošena na prevoz. Ukoliko su radnicima isplaćivali gotovinu, moraju da pribave račune od kupljenih autobuskih karata, markica, plaćenog benzina.

Stručnjaci za finansije objašnjavaju da novi stav Ministarstva finansija, suprotan njihovom prethodnom tumačenju, i nema uporište u zakonu, ali je za poreznike obavezujući. Dilema nije razrešena ni u četvrtak u Privrednoj komori Beograda, na sastanku sa predstavnicima raznih inspekcija, među kojima je bila i - poreska.

Poreznici još nemaju konačna uputstva. Poreski inspektor Ivan Blagojević u četvrtak nije imao odgovor na pitanje privrednika na koga treba da glasi račun za kupljeni benzin u svrhu prevoza na posao - na firmu, ili na zaposlenog. Još nije poznato ni da li će inspektori firmama u tu svrhu priznavati fiskalni račun ili će biti potreban gotovinski. Izvesno je da inspekcija još nije sprovela nijednu kontrolu evidencije naknade za prevoz.

- Moramo da poštujemo novo Mišljenje Ministarstva finansija, koje je nedorečeno, odnosno i dalje je "otvoreno" - revoltirani su privrednici. - Niko ne zna da nam kaže šta je sve od dokaza validno za pravdanje tih troškova. Postoje paralelno dva Mišljenja Ministarstva, za koja tvrde da nisu u koliziji.

Većina firmi nije ništa menjala u dosadašnjoj praksi.


- Mi i dalje naknadu za prevoz obračunavamo po starom - rekla je nekolicina privrednika za Večernje Novosti. - To znači da iznos jednak mesečnoj naknadi za gradski prevoz uplaćujemo zaposlenima na račun.

Uputstvo šta da rade ne mogu da daju ni stručnjaci u Savezu računovođa Srbije. Objašnjavaju klijentima da moraju sami da izaberu da li će rizikovati radeći kao dosad, da li će uplaćivati gotovinu, ali na nju plaćati porez, uplaćivati markice ili internim aktima urediti pravdanje računa.

- Firme su veoma zbunjene. Zakoni se nisu promenili, promenilo se mišljenje Ministarstva finansija - objašnjava Vesna Nešić iz Saveza računovođa Srbije.

- Problem je to što je za Poresku upravu Mišljenje Ministarstva finansija obavezujeće i oni po njemu moraju da kontrolišu. Za sudije Mišljenje nije obavezujuće, ali žalba ne odlaže rešenje inspektora. Znači, firma bi morala da plati kaznu, pa da na sudu traži pravdu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.