NavMenu

I Srbija bira između letnjeg i zimskog računanja vremena - Kako pomeranje kazaljki utiče na naše zdravlje?

Izvor: Politika Subota, 30.03.2019. 11:35
Komentari
Podeli
(Foto: F. JIMENEZ MECA/shutterstock.com)
Evropska komisija u ovom trenutku nije donela direktivu kojom će biti definisano da li će članice EU same odlučivati o vremenskoj zoni i zadržavanju letnjeg, odnosno zimskog računanja vremena. Nakon konačne odluke, Srbija će se, kao zemlja kandidat, uskladiti sa evropskom regulativom iz ove oblasti. U narednom periodu planirano je formiranje posebne radne grupe koja će pratiti dešavanja u ovoj oblasti i predložiti konačno rešenje, saopšteno je Politici iz Ministarstva privrede.

To znači da će se u Srbiji kazaljke do daljeg pomerati kako diktiraju takozvano letnje i zimsko doba. I kada ih u nedelju ujutru, 31. marta, pomerimo za jedan sat unapred i pređemo na letnje računanje vremena, kao i poslednje nedelje oktobra, kada ćemo ih vratiti za sat unazad.

Ministarstvo privrede nije odgovorilo Politici na pitanje za koju će se opciju odlučiti naša država – za letnje ili zimsko računanje vremena – iako je odluka Evropskog parlamenta kojom je izglasano da se od 2021. godine ukine pomeranje kazaljki, koje se decenijama događalo dva puta godišnje, izazvala neuobičajeno veliku pažnju javnosti. Naime, evropski poslanici su odlučili da bi zemlje koje planiraju da ostanu na letnjem računanju vremena trebalo da kazaljke poslednji put pomere u martu 2021. godine. One koje izaberu zimsko računanje vremena podesiće svoje satove poslednji put u oktobru te iste godine.

Naša zemlja nije reagovala ni kada je Evropski parlament doneo rezoluciju kojom se predlaže odustajanje od režima letnjeg i zimskog računanja vremena, kao što to ne čini ni sada, ostajući čvrsto na putu "vremenskih integracija".

Zakon o računanju vremena objavljen je u Službenom listu SCG 2006. godine i primenjuje se sve dok Narodna skupština ne odluči drukčije. A kakvu će odluku doneti, sugerisaće posebna radna grupa, koja tek treba da se sastavi.

Uticaj na zdravlje

Konačna odluka Evropskog parlamenta o odustajanju od režima promene vremena usledila je nakon što je analizom utvrđeno da pomeranje kazaljki za jedan sat gore-dole negativno utiče na zdravlje, opšte stanje ljudskog organizma i bezbednost u saobraćaju. Neke zemlje, imajući u vidu ove analize, još ranije su donele odluku o ukidanju promene vremena. Rusija je tako postupila 2011, i to na osnovu izveštaja Ruske akademije medicinskih nauka, koji je ukazao na porast broja srčanih udara, pa i učestalija samoubistva.

Specijalista urgentne medicine dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći kaže za Politiku da se dugo mislilo da prelazak na letnje ili zimsko računanje vremena ne ostavlja uticaj na naše zdravlje. Možda je to, ukazuje ona, zbog toga što najveći broj zdrave populacije neće osetiti nikakve drastične promene.


– Ono što mogu osetiti zdravi ljudi, koji su u kondiciji, jesu umor, nesanica, blaga nevoljnost za započinjanje ustaljenih radnji, kao da su im noge teške. S obzirom na to da se pomeranje kazaljki poklapa sa skokom temperature, sve se može pripisati prolećnom umoru, koji predstavlja adaptaciju našeg tela na više temperature – napominje dr Stefanović, naglašavajući da je problem sa pomeranjem časovnika taj što promena nastaje naglo i preko noći.

Prema njenom objašnjenju, tada se menja cirkadijalni ritam, odnosno način na koji naše telo reaguje, naš telesni časovnik, koji funkcioniše pod uticajem hormona melatonina, važnog za dobar san.

– Povećane koncentracije melatonina dovode do toga da se osećamo tromo, neispavano i umorno. Organizmu treba nekoliko sedmica da bi se privikao na novo stanje. Neispavanost dovodi do pada koncentracije, pa je zabeleženo skoro 20% više saobraćajnih udesa u ovom periodu. Ako je ovakav uticaj na zdrave osobe, na hronične pacijente je daleko veći. Veća je mogućnost srčanog i moždanog udara, kao i padova – napominje doktorka. Ona savetuje građane da u ovom periodu češće mere pritisak i ako osete bilo kakve simptome bola u grudima, iznenadnu jaku glavobolju, slabost ili otežano disanje, obavezno pozovu Hitnu pomoć.

Simptomi koje pominje sagovornica Politike utiču na pad ukupne produktivnosti, iako je jedan od razloga za uvođenje dvostrukog režima računanja vremena bio upravo rast proizvodnje i veća iskorišćenost dnevne svetlosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.