NavMenu

Srbija i Gruzija za jačanje ekonomske saradnje - Potencijal u turizmu, trgovini, građevinskoj industriji, energetici, prehrambenoj industriji

Izvor: Tanjug Subota, 30.03.2019. 11:13
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Gruzija i Srbija imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose, a imajući u vidu sve potencijale postoji prostor za jačanje ekonomske i trgovinske saradnje u narednom periodu, rečeno je na Poslovnom forumu Srbija - Gruzija, koji je organizovao Ekonomski institut.

Kako su istakli predstavnici Vlade Srbije, Privredne komore i gosti iz Gruzije, potencijala za jačanje saradnje ima naročito u oblasti turizma, trgovine, građevinske industrije, energetike, prehrambene industrije, a tom prilikom predstavnici razvojnih agencija Srbije i Gruzije potpisali su i Sporazum o saradnji.

Direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović istakao je da je cilj da se saradnja Srbije i Gruzije unapredi, a na forumu su predstavljeni potencijali Srbije i Gruzije.

Šagovnović koji je predstavljen kao počasni konzul rekao je i da dve zemlje osim tradicionalnog prijateljstva do sada praktično nisu imale diplomatsko predstavništvo i važnim je ocenio otvaranje konzulata.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je prioritet da se dobri politički i prijateljski odnosi pretoče u jačanje ekonomske saradnje.

- Postoji potencijal i prostor, ekonomska i trgovinska razmena nisu na visokom nivou i svi mehanizmi i formati saradnje mogu da se dobro iskoriste kako bi se ekonomska saradnja unapredila - rekao je Antić.

On je istakao da buduća saradnja treba da bude bazirana na ekonomiji, a da potencijala najviše ima u oblasti turizma. Važno je kaže, da se poveća robna razmena, a prostora za saradnju ima i u oblasti vinske industrije, prehrambene industrije.

On je dodao da su Srbija i Gruzija deo zajedničkog procesa Pojas i put kao i da kroz Gruziju prolazi deonica južnog gasnog koridora prema jugu Evrope, a takođe razvija projekat Agri za koj je Srbija pokazivala zainteresovanost.

- Zainteresovani smo za tu vrstu energetske saradnje, ima potencijala i u obnovljivim izvorima energije, takođe, imaju prostora da izgrade energetski sistem i iskoriste hidropotencijale i spremni smo da kao država sarađujemo u tome - rekao je Antić.


Ministar za rad Zoran Đorđević istakao je da su Srbija i Gruzija prijateljske zemlje i da je ovo prilika da se unaprede ekonomski odnosi.

- Imamo dobre ekonomske odnose i oni mogu da budu još bolji. Gruzija je vrlo dobro rangirana na Doing biznis listi i za nas mogu biti značajna njihova iskustva u poboljšanju imdža koje svakako možemo da iskoristimo - rekao je Đorđević.

Što se tiče resora koji vodi, Đorđević je rekao da je plan da predstavnici Srbije i Gruzije potpišu sporazum o socijalnoj zaštiti, kako bi radnici iz naše zemlje koji rade u Gruziji, kao i i gruzijski u Srbiji bili zaštićeni.

Predsednik parlamenta Gruzije Iraklij Kobahidze istakao je da je i Duing biznis listi Gruzija zauzela 6. mesto po jednostavnosti propcedura za poslovne aktivnosti, a da po indeksu ekonomskih sloboda zauzima 16. mesto od 180 zemalja.

Istakao je da je turizam sektor koji veoma brzo raste i da postoje veliki potencijali. Gruzija je, istakao je, bila veoma posvećena tome da stvori dobru i stabilnu poslovnu klimu. - Nadamo se da ćemo sa Srbijom unaprediti saradnju u različitim ekonomskim sektorma - rekao je predsednik parlamenta Gruzije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.