NavMenu

Nemci ulažu u mađarsku poljoprivredu - Investicija vredna milijardu evra

Izvor: Tanjug Petak, 29.03.2019. 15:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Beros919/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačka kompanija Fakt AG planira da uloži oko milijardu evra u čitavo jedno poljoprivredno područje u Mađarskoj, zajedno sa pogonom prerade, logistikom i smeštajem radnika. Odabrane su mađarske opštine Heđešhalom i Bizonja na severozapadu zemlje, nedaleko od Austrije i Slovačke u kome već postoje odlične saobraćajne veze, piše DW.

Investicija koju je dogovorila nemačka firma Fakt AG u Mađarskoj, po obimu se može meriti i sa najvećim industrijskim ulaganjima. Nastaje čitav grad sa ogromnim površinama namenjenim intenzivnoj poljoprivredi.

Gradi se i fabrika za preradu poljoprivrednih proizvoda, i to ne samo iz sopstvenih zasade, kao i skladište i hladnjače sa površinom od oko 150.000 kvadratnih metara. Tu će biti i logistički centar, posebna železnička stanica, a sve pored pristupnih puteva do auto-puta koji tuda prolazi. Povrh svega, tamo bi trebalo da nastane i najveći ribnjak na teritoriji čitave Evrope.

- Sve to predstavlja novo razdoblje za kompletnu poljoprivredu Mađarske. Ova investicija u poljoprivredu i preradu je najveća i najsloženija u poslednjim decenijama, i jedinstvena je u čitavoj centralnoj Evropi - rekao je mađarski ministar privrede Ištvan Nađi.

U projektu učestvuje i nemačka energetska kompanija E.ON koja tvrdi da će staklenici i kompletno proizvodno područje pre svega da koristi ekološki održivu energiju. Naime, računa se i na tamošnju geotermalnu energiju, iako su najznačajniji takvi izvori na jugoistoku Mađarske, u opštini Čongrad. Tamo su još od osamdesetih godina prošlog veka Holanđani stvorili najveći geotermalni kompleks staklenika u Evropi.


S obzirom na razmere posla, mađarska strana se nada da će to stvoriti najmanje 5.000 radnih mesta. Zato je predviđena i izgradnja čitavog malog grada, sa stanovima, dečijim vrtićem i školom. Isto tako, računa se i na razvoj turizma.

Mađarski ministar poljoprivrede nada se da će ta nova investicija značajno smanjiti i uvoz voća i povrća u Mađarsku - do sada je na to odlazilo oko 160 milijardi forinti (oko 500 mil EUR). Umesto toga, Mađarska bi trebalo da postane ono što je nekada i bila: značajan izvoznik voća i povrća za čitavu centralnu Evropu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.