Izvor: Beta | Petak, 29.03.2019.| 14:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvorena rekonstruisana Golubačka tvrđava - Sledi izgradnja restorana, bazena, apartmana

U Golupcu je, posle gotovo pet godina rekonstrukcije, za posetioce otvorena srednjovekovna tvrđava Golubački grad. Otvaranju obnovljenog utvrđenja iz 14. veka, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i pristupanje EU Johanes Han.

Vučić je na ceremoniji otvaranja kazao da su radovi na ovoj prelepoj tvrđavi privedeni kraju zahvaljujući ljudima iz Evropske unije i Austrijske razvojne agencije. On je Hanu rekao da ima bezbroj ideja koje zajednički mogu realizovati, poput, kako je rekao, "virtuelnih mostova", koji koštaju oko 25 mil EUR.

- Mi damo nešto, vi date malo više i da mi sve to zajednički uradimo na našem lepom Dunavu - kazao je Vučić.

On je naveo da treba izgraditi brzu saobraćajnicu od skretanja za Požarevac pa do Donjeg Milanovca, do opštine Majdanpek, sa uverenjem da će to privući veći broj domaćih turista.

- Golubac, koji je obnovljen zahvaljujući prijateljima iz Evrope, dokaz je one skrivene lepote koja postoji u Srbiji - rekao je Vučić i dodao da ceo tamošnji kraj predstavlja jedno od najvećih bogatstava Srbije sa bezbroj fantastičnih mogućnosti i nijednim izgovorom da se ne iskoriste.

Navodeći da ceo taj kraj mora još više da se infrastrukturno poveže, Vučić je kazao Hanu da veruje da će uz njihovu pomoć i podršku uspeti da se ekonomski osnaži ceo taj kraj.

Za obnovu tvrđave samo iz fondova Evropske unije utrošeno je više od 8,5 mil EUR.

Rekonstrukcija, započeta u julu 2014. godine, obuhvatila je obnovu bedema i svih deset njenih kula, izgradnju obaloutvrde i centra za posetice, kao i probijanje novog tunela i gradnju obilaznice duge 800 metara, kako Đerdapska magistrala ne bi i dalje prolazila kroz tvrđavu.

Svi predviđeni radovi na obnovi trebalo je da budu završeni u roku od dve godine, do jula 2016, ali su, zbog brojnih problema, produženi do marta ove godine.

Posle obnove tvrđave u planu je gradnja komercijalnih sadržaja, kao što su restorani, biciklističke staze, sportski tereni, bazeni, ribarsko selo, apartmani, ateljei za umetnike i marina za čamce.

Radi nadgledanja radova na obnovi tvrđave i kasnijeg upravljanja celim istorijsko-turističkim kompleksom, koji se prostire na 23 hektara, država je osnovala preduzeće Tvrđava Golubački grad.

Nakon kompletnog uređenja i izgradnje svih dodatnih sadržaja, opština Golubac očekuje da će se u kompleksu biti otvoreno više od 100 radnih mesta i da će od turističkih poseta godišnja zarada biti oko pola miliona evra.

Golubački grad pripada Nacionalnom parku Đerdap, a sastoji se od prednjeg, zadnjeg i gornjeg dela, sa dve kolske kapije i deset kula.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.