Izvor: eKapija | Petak, 29.03.2019.| 12:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Saradnja AFA asocijacije i Star Importa - Pokrenut projekat "Više žena u nauci i tehnologiji"

Sa događaja "She's Mercedes"
Sa događaja "She's Mercedes"
AFA i Mercedes su na ovogodišnjem Sajmu automobila predstavili pokretanje društveno odgovorne inicijative koja ima za cilj da promoviše uspešne žene koje u Srbiji deluju na polju nauke i tehnologije.

"4eViše žena u nauci i tehnologiji" se oslanja na Mercedesov globalni projekat "She's Mercedes" koji slavi inicijativne, ostvarene i inspirativne žene a inicijatori projekta žele da okupe što veći broj žena inženjera i zajedničkim angažovanjem pruže primer devojkama u Srbiji za uspešan profesionalni i lični razvoj u ovoj oblasti.

Početak projekta "Više žena u nauci i tehnologiji" je najavio Štefan Voroš generalni direktor kompanije Star Import, zastupnika za Mercedes Benz, kompanije koja neumorno radi na jačanju položaja žena u modernom svetu kroz platformu za afirmaciju i osnaživanje žena "She's Mercedes".

- Drago nam je da simbolično pokrećemo ovu inicijativu upravo na 54. Međunarodnom salonu automobila, jer, bez žena, Mercedes Benz ne bi bio ono što je danas - rekao je Voroš, osvrnuvši se na inspirativnu priču Berte Benz, koja nije bila samo supruga Karla Benza i majka njegove dece već i poslovni partner. Berta je kao prva osoba koja se vozila na daljinu, potvrdila koncept automobila, čime je postavila temelje za celu novu industriju i otvorila put za priču o Mercedes-Benz uspehu.

Na skupu je govorila i počasna gošća Ivana Gađanski, biolog, istraživač i senior naučni konsultant u Institutu BioSens iz Novog Sada, koja je rekla da svi, i žene i muškarci, imaju mnogo potencijala da postanemo šta želimo, slično kao što matične ćelije mogu postati bilo koji tip ćelije.

- Šta ćemo postati zavisi od toga koliko se trudimo, ali i od uslova u kojima radimo. Projekti kao što je ovaj su važni, jer mogu da poboljšaju uslove u kojima radimo. Ali to ne znači isključivo forsiranje samo žena, kao što je dugo bilo samo muškaraca. To znači ravnopravno uključivanje, što je ključno za napredak i same nauke kao što je važno kombinovati i različite discipline, prirodne i društvene nauke. Ja se bavim i bioinženjerstvom i poezijom na primer. Matematika i muzika su takodje odličan par. Tako STEM postaje STEAM, dodaje se A-arts. A sjajan primer kako kombinacije upotpunjuju je i Mercedes-Majbah S klasa, jak motor preko 600KS i prelep dizajn i spolja i iznutra - zaključila je Ivana, koja poseduje multidisciplinarno iskustvo u biomedicini i bioinženjerstvu i bila je Fulbrajt gostujući profesor na Kolumbija Univerzitetu 2019. godine a jedna je od 14 dobitnika projekata Američkog instituta dobre hrane sa projektom za razvoj senzora za monitoring gajenja kultivisanog mesa.

Događaj na Sajmu automobila u čast žene inženjera je početak još jednog AFA projekta koji želi da skrene pažnju na sve veći značaj tzv. STEM* zanimanja, u kojima ima veoma mali broj žena i na svetskom nivou, te da se pokrene proces stvaranja mreže i zajedničkog angažmana uspešnih žena u Srbiji upravo u pomenutom polju profesija.

- Cilj je da se u narednom periodu oformi baza žena u okviru AFA platforme koje su stručnjaci iz STEM оblasti, žena koje žele da saradjuju i daju svoj doprinos ovoj inicijativi i da se devojkama i devojčicama, kroz mentorske programe, projekte, meetupove i hakatone, promovišu i približe zanimanja koja menjaju svet kako bi se one motivisale da se opredele za prirodne nauke i profesije budućnosti - naglasila je moderatorka skupa, direktorka marketinga Asseco SEE Jovana Rakić i članica izvršnog odbora AFA asocijacije.

- Za razliku od svetske inicijative, mi smo se fokusirali na žene iz STEM oblasti u kojoj su žene u manjini, iako je procenat u Srbiji veći nego u svetu, i dalje smo daleko od jednake zastupljenosti i zato je važno da na tome radimo udruženim snagama, jer su rodno izbalansirani timovi daleko kreativniji i uspesniji - istakla je gospođica Rakić i dodala da bi po podacima Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost prevazilaženje problema vezanog za prisutni rodni nesklad izmedju broja zaposlenih žena i muškaraca u STEM zanimanjima rezultiralo povećanjem GDP-a od čak 820 milijardi u 2050. godini.

Deo projekta "Više žena u nauci i tehnologiji" biće i izložba umetničkih fotografija "She is Mercedes - She is an Engineer" kao i aukcija ovih fotografija kojom će se prikupiti sredstva za aktivnosti koje će imati značajniji uticaj na okruženje i osvešćivanje društva o važnosti da u najbrže rastućoj oblasti - IKT-u, u kojoj se beleži porast od 27,5% samo tokom prošle godine, bude što više žena.

Tokom Nedelje inovacija 2019, koja se u Beogradu održava od 20-24. maja, žene inovatori iz pomenutih oblasti će u saradnji sa Mercedesom biti predstavljene javnosti, a jednoj iz te branše će biti dodeljena i She's Mercedes nagrada.

Dodađaj "She's Mercedes - AFA i Star Import zajedno za više žena u nauci i tehnologiji" predstavlja nastavak aktivnosti kojima AFA asocijacijazajedno sa svojim korporativnim partnerima doprinosi stvaranju podjednakih mogućnosti za žene i muškarace u svim sferama života.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE