NavMenu

Koje voće i povrće je najzatrovanije pesticidima u SAD - Jagode "opravdale očekivanja", kelj neprijatno iznenadio

Izvor: Politika Petak, 29.03.2019. 10:17
Komentari
Podeli
(Foto: monticello/shutterstock.com)

Samo jedan uzorak kelja imao je čak 18 različitih ostataka pesticida i on je ove godine treći na listi najkontaminiranijih poljoprivrednih proizvoda i najveće iznenađenje za ispitivače, pokazalo je najnovije istraživanje Američke radne grupe za životnu sredinu, neprofitne nevladine organizacije koja ovakva ispitivanja sprovodi već 15 godina, prenosi Politika.

Jagode su i dalje, kao i godinama unazad, prve na listi "najprljavijih" proizvoda a slede i to ovim redosledom: spanać, kelj, nektarine, jabuke, grožđe, breske, višnje, kruške, paradajz, celer i krompir. Lista je gotovo identična prošlogodišnjoj što ukazuje da se ustaljuje i da ima mnogo posla za promena navika u proizvodnji hrane. Da bi rezultati bili što verodostojniji, aktivisti su se tokom ove akcije ponašali kao kupci, kupovali su voće i povrće na pijacama, potom ga prali, kako to obično rade kupci, pa su ga tek onda testirali.

– Iznenadili smo se da je kelj imao ovoliko pesticida. Ali rezultati su bili nedvosmisleni – izjavio je toksikolog dr Aleksis Temkin iz ove organizacije i dodao da, budući da su voće i povrće važan deo ishrane, u slučaju kelja treba birati organski umesto konvencionalno uzgajanog.

Ovaj rezultat je dodatno poražavajući, jer se kelj u savremenoj zdravoj ishrani promoviše kao snažan antioksidant, povrće dobro za sprečavanje upalnih procesa u organizmu i za prevenciju od kancera. Često se koristi u smutijima za detoksikaciju. Međutim, ovo istraživanje pokazuje da je kelj imao duplo više pesticida u odnosu na druge uzorke ali je veći problem, kako se navodi, što su uzorci tog povrća na ovom tržištu bili pozitivni na mogući kancerogen – daktal. Evropska unija je još 2009. zabranila upotrebu daktala, ali se on u Americi i dalje koristi u proizvodnji kelja, brokolija, slatkog krompira i repe.

Istraživanje inače obuhvata rangiranje 47 najpopularnijih vrsta voća i povrća u zavisnosti od zagađenosti pesticidima. Oko 70% uzoraka bilo je pozitivno na najmanje jedan pesticid. Temkin je upozorio da su ovi rezultati zabrinjavajući jer su mnoge od hemikalija, koje su detektovane u Americi, zabranjene u drugim zemljama.

– Proizvođači ne krše američke propise jer su kod nas oni zastareli i ne štite nas dovoljno – izjavio je on.

Još od ranije, najvažnija preporuka ove nevladine organizacije je da se proizvodi temeljno peru. Kako kažu, pranje svežom vodom je ipak samo delimično efikasno pa bi pre upotrebe trebalo da se voće i povrće pere najmanje 30 sekundi.


– Sistemski pesticidi ipak završavaju unutar proizvoda i ne mogu biti uklonjeni – kažu naučnici.

Već godinama se spekuliše o navodno najefikasnijem sredstvu za uklanjanje pesticida – rastvoru sode bikarbone i vode. Kada je reč o ovim metodama domaći stručnjaci objašnjavaju za Politiku da varijante čišćenja od pesticida potapanjem u sodu bikarbonu ili čišćenje rastvorom sirćeta i limunovog soka ne garantuju rezultate.

– Sve što ne može da skine mlaz vode teško da može bilo šta drugo. Posebno kada je reč o pesticidima koji su već prodrli unutar ploda. Isti je slučaj i sa termičkom obradom, jer je veoma mali broj pesticida termolabilan, pa se ni kuvanjem ne mogu razgraditi. Ova metoda je uspešna samo u slučaju pojedinih vrsta povrća, koja se inače kuvaju, kao što je spanać, kada se dobar deo pesticida odstrani – objašnjavaju stručnjaci.


Među "čistima" avokado, luk, kupus...

Ova lista srećom sadrži 15 "čistih" proizvoda. To su one vrste voća i povrća kod kojih inače postoji najmanja verovatnoća da će biti zagađeni pesticidima: avokado, kukuruz šećerac, ananas, zamrznuti grašak, luk, papaja, patlidžan, asparagus, kivi, kupus, karfiol, brokoli, dve vrste dinja i pečurke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.