NavMenu

Završena zgrada za izbeglice u Loznici

Izvor: Lozničke novosti Petak, 29.03.2019. 10:11
Komentari
Podeli
Prva zgrada od 30 stanova je završena, ovih dana je izdata upotrebna dozvola, i svaki čas očekujemo informaciju kada će biti organizovano svečano useljavanje u prisustvu predstavnika države i donatora, kaže Dragan Stanić, poverenik Komesarijata za izbeglice i migracije Grada Loznice.

- Prvi stanari biće izbegle osobe iz BiH i Hrvatske, a njima će na raspolaganju biti 14 stanova od oko 30 kvadrata, za samce i dvočlane porodice, šest od oko 40 za tročlane, dok je ostalih deset stanova, od oko 50 kvadrata, namenjeno četvoročlanim porodicama. Porodice koje dobiju stanove u prvih šest meseci plaćaće zakup, a posle toga imaju mogućnost potpisivanja ugovora sa Gradom Loznicom za kupovinu na 25 godina. Zgrada se nalazi u Lozničkom Polju, nedaleko od železničke stanice, a pored nje je u toku izgradnja još jednog objekta sa ukupno 60 stanova, pola za zakup sa mogućnošću kupovine i pola za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, s tim da ta lica ne mogu biti vlasnici tih stanova i oni će ugovore potpisivati sa Centrom za socijalni rad u Loznici. Ova zgrada biće useljena do kraja godine tako da ćemo na toj lokaciji imati ukupno 90 stanova, sve za izbegla lica iz BiH i Hrvatske - objašnjava Stanić i ističe da ovde nisu uključena interno raseljen, zato što je ovo regionalni stambeni program.

Ukupno će, kaže on, biti dodeljeno 120 stanova u sklopu regionalnog stambenog programa. Četvrta zgrada biće sagrađena na Lagatoru, izabrani su korisnici, a početak radova očekuje se do kraja godine i tu će biti još 30 stanova za zakup sa mogućnošću kupovine.

Prema Stanićevim rečima, do kraja 2020. godine ukupno će 90 izbegličkih porodica dobiti stanove sa mogućnošću kupovine i 30 na korišćenje. Loznica je među pet gradova Srbije po broju stanova namenjenih ovoj grupi ljudi, a grad učestvuje tako što daje parcelu i obezbeđuje kompletnu infrastrukturu, dok je izgradnja briga donatora.

Stanić dodaje da do sada na teritoriji Loznice, prema podacima od 15. marta, još nije zbrinuto 170 izbeglih porodica kao i osam interno raseljenih. Kroz razne vidove trajnog zbrinjavanja izbeglih, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Srbije i drugim donatorima, za 44 porodice otkupljena su seoska domaćinstva sa okućnicom, otkupljeno je devet seoskih kuća za interno raseljene, podeljeno je 177 paketa građevinskog materijala na ime poboljšanja uslova stanovanja, a dobile su ih i 22 porodice interno raseljenih.


Do sada je podeljeno 109 paketa ekonomskog osnaživanja za porodice izbeglih, to su plastenici, mašine, alati i slično, takvu pomoć je dobilo i 47 interno raseljenih porodica, a kroz dodelu i izgradnju montažnih kuća zbrinuto je 13 izbeglih porodica.

Prema evidenciji Komesarijata, u Loznici je oko 500 osoba u izbegličkom statusu i 174 interno raseljenih sa Kosova i Metohije, kao i 11 povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji. Procene su da je na teritoriji grada Loznice ukupno oko 4.500 do 5.000 osoba koje su imale izbeglički status, a sada ovde žive i imaju lične karte.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.