Izvor: B92 | Petak, 29.03.2019.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

ANTIĆ: Radovi na Turskom toku u Srbiji počeće u aprilu

Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)
Projekat vezan za izgradnju gasovoda kroz Srbiju počeće u aprilu ove godine, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kako je naveo Antić u Skupštini Srbije na sednici na kojoj članovi Vlade Srbije odgovaraju na pitanja poslanika, reč je o kraku takozvanog Turskog toka, koji se, kaže, u Srbiji dobro razvija, a očekivanja su i da će najveći deo linijskog dela tog gasovoda, bez kompresorskih stanica, kroz našu zemlju biti realizovan do kraja 2019. godine.

Ministar je objasnio da je jedini pravac koji Srbija ima za uvoz gasa iz Rusije, preko Ukrajine, Mađarske, što nas dovodi u poziciju da ubrzano razvijamo nove gasne projekte koji će Srbiju činiti energetski bezbednom.

U tom smislu, rekao je Antić, ima nekoliko projekata koji su prioritet: interkonekcija Niš-Dimitrovgrad, interkonekcija sa Rumunijom i onaj ključni veliki gasovod - krak takozvanog Turskog toka.

- Danas smo u veoma dobroj poziciji kada je ključni projekat u pitanju, sproveli smo sve faze zakupa kapaciteta, realizovali smo i čitav drugi niz mera vezano za pribavljanje svih neophodnih dozvola za izgradnju - rekao je Antić.

Istakao je da postoje i komercijalni i ekonomski razlozi za taj projekat, kao i da je njegovo finansiranje obezbeđeno.

- Taj projekat je za Srbiju važan, jer će obezbediti punu energetsku stabilnost, imaćemo sigurno snabdevanje gasom, a sa druge strane Srbija će na mapi gasnog biznisa doći na bolju poziciju kao država kroz koju će se odvijati tranzit gasa i koja će od tog tranzita imati koristi - naveo je ministar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.