NavMenu

Kompanija "Metal Sistemi" obnovila proizvodnju industrijskih lanaca -ugovoren izvoz robe u vrednosti od 17 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 07.07.2009. 08:52
Komentari
Podeli

Kompanija "Metal Sistemi" objavila je danas (7. jun 2009. godine) da je obnovila proizvodnju industrijskih lanaca u Kragujevcu i na inostrano tržište planira da isporuči robu u vrednosti od 17 mil EUR.

Direktor i vlasnik "Metal Sistema" Dragoljub Radulović rekao je novinarima u Kragujevcu da su lanci "unaped prodati do 2010. godine" kupcima iz Rusije, Nemačke, Bugarske i Irana.

Proizvodnja industrijskih lanaca u punom kapacitetu počeće u septembu ove godine, a u fabrici trenutno ima 196 radnika koji u poslednja tri meseca primaju minimalnu zaradu.

- Zadržavmo proizvodnju standardnog programa industrijskih lanaca sa 30%, a preostalih 70% biće poizvodnja specijalnih industrijskih lanaca koji se rade po porudžbini i za koju nemamo konkurenciju- precizirao je Radulović.

Polovinom prošle godine "Metal Sistemi" otkupili su imovinsku celinu fabrike industrijskih lanaca, koja je funkcionisala u okviru društvenog preduzeća "Filip Kljajić". Upravo na lokaciji bivše fabrike, trenutno se grade i renoviraju proizvodni, skladišni i administrativni objekti na oko 32.000 m2.

- Firma investira više od 15 mil EUR u izgradnju potpuno novih fabričkih objekata, opremu i izgradnju Upravne zgrade- kazao je Radulović.

Radovi, koji su počeli u septembru prošle godine, biće završeni do oktobra ove godine.

- Ulažemo sopstvena sredstva, a očekujemo i kreditnu liniju Fonda za razvoj od 500 miliona dinara. Bez jakih klubova nema ni jake reprezentacije, pa tako ni ekonomski jake Srbije bez snažnih proizvodnih kompanija širom naše zemlje. Razvoj lokalne ekonomije i stvaranje realnog dohotka ulaganjem u proizvodnju u skladu sa zahtevima tržišta, osnovni su ciljevi "Metal Sistema", danas sa više od 500 zaposlenih - kaže Radulović.

Nekadašnja fabrika industrijskih lanaca "Filip Kljajić", sada deo "Metal Sistema", do kraja osamdesetih godina, bila je među prvih pet proizvođača u svetu, a izvozila je više od 90% svoje proizvodnje u vrednosti od tridesetak miliona ondašnjih nemačkih maraka godišnje. Proizvodnja je već obnovljena, a rad punim kapacitetom očekuje se od septembra, po završetku radova.

- Ovo je, bez sumnje, jedna od najvećih investicija kada je u pitanju prerada metala, ne samo u Srbiji, nego i u ovom delu Evrope, koja će doneti sigurnu budućnost našim zaposlenima i našim partnerima sa kojima zajedno doprinosimo ekonomskom razvoju Kragujevca i Srbije - kaže direktor Radulović.

- Uz naše dosadašnje aktivnosti, proizvodnja industrijskih lanaca otvoriće nam širom vrata međunarodnih tržišta, od zapadne Evrope do srednjeg istoka.

Na lokaciji nekadašnjeg "Filipa Kljajića", "Metal Sistemi" objediniće sve svoje proizvodne i uslužne aktivnosti: proizvodnju industrijskih lanaca, fabriku procesne opreme, transportno-skladišne sisteme i arhitektonsko-građevinski biro.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.