NavMenu

Stomatolozi ne mogu da dobiju kredite za početnike

Izvor: Beta Utorak, 07.07.2009. 08:36
Komentari
Podeli

Stomatolozi koji nemaju osnovnu opremu za rad nisu mogli da se prijave za kredite za početnike koje je dodeljivao Fond za razvoj Srbije.

Kredit se daje samo registrovanim preduzetnicima i preduzećima, a za registraciju stomatoloških ordinacija potrebna je oprema.

Agenciji Beta se povodom toga obratio stomatolog iz Užica koji je kazao da mu je za otvaranje i registraciju ordinacije potrebno 8.000 EUR, koje nema bez kredita.

- Da imam 8.000 EUR u kući, ne bi mi bio potreban nikakav kredit- navodi se u pismu.

Kako je agenciji Beta rečeno u Fondu za razvoj, taj fond ne sme da primi prijavu za kredit bez registracije radnje, a uslovi za registraciju radnje propisani su zakonima o osnivanju privrednih društava i propisima Ministarstva zdravlja.

Sličan problem zabeležen je i u slučaju klaničara, koji takođe ne mogu da dobiju kredit bez osnovne opreme, dok početnici koji su se prijavljivali u ostalim delatnostima mogu da koriste te kredite za nabavku osnovne opreme, kažu u Fondu za razvoj.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, za otvaranje stomatoloških ordinacija, kao i drugih zdravstvenih službi, potrebna je dozvola Ministarstva zdravlja, koje propisuje uslove za njihovo osnivanje.

Direktor Stomatološke komore Srbije Zoran Stajčić kazao je da je za osnivanje ordinacije potrebno nekoliko desetina hiljada evra jer je oprema skupa, tako da maksimalni iznos za preduzetnike početnike od 1,3 miliona dinara, odnosno oko 15.000 EUR koliko odobrava Fond za razvoj, ne bi bio dovoljan.

Taj iznos novca dovoljan je samo ako stomatolog već ima prostor i deo opreme, a nedostaje mu samo jedna mašina, kazao je Stajčić.

Prema njegovim rečima, uslovi za osnivanje privatne stomatološke prakse su teški jer početnici ne mogu da dobiju kredite za privredu zato što im je potrebna oprema za osnivanje privatne prakse, kamate su visoke, a posao nije dovoljno isplativ da bi se kredit vratio bez problema.

Program subvencija za početnike završen je 29. juna i odobrena je 4,1 milijarda dinara, koliko je predvidjeno za 2009. godinu.

Preduzetnici su mogli da dobiju od 500.000 dinara do 1,3 miliona dinara na pet godina, sa počekom od godinu dana i kamatnom stopom od jedan odsto godišnje, dok se preduzećima odobravalo od 500.000 dinara do 2,5 miliona dinara, sa rokom otplate do pet godina i kamatnom stopom od jedan odsto godišnje.

Pravilnikom Ministarstva zdravlja propisana je lista opreme koju mora imati ordinacija stomatologa i na njoj se nalaze između ostalog stomatološka stolica, terapeutska stolica, stomatološki aparat sa mikromotorom, ultrazvučni aparat za čišćenje sitnih instrumenata, instrumenti za stomatološke intervencije i set za reanimaciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.