NavMenu

Civilno vazduhoplovstvo Srbije u svetskom vrhu po bezbednosti

Izvor: Tanjug Četvrtak, 28.03.2019. 14:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) izvršila je procenu sistema civilnog vazduhoplovstva Srbije i utvrdila da stepen njegove usaglašenosti sa međunarodnim standardima iznosi 93,71%, saopšteno je iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije (DCV).

ICAO je proveru izvršio u periodu od 19. do 26. marta, a rezultat do kojeg je došao predstavlja poboljšanje za 27,31% u odnosu na proveru koja je obavljena 2009. godine, navodi se u saopštenju.

Direktorka DCV-a Mirjana Čizmarov izjavila je ovom prilikom da je ICAO validacija na najkonkretniji način pokazala kvalitet srpskog civilnog vazduhoplovstva.

- Postignut rezultat u ovom trenutku svrstava Republiku Srbiju među deset najboljih na svetu, a iza nas su ostale države kao što su Nemačka, Italija, Švajcarska. ICAO je međunarodni regulatorni reper standarda bezbednosti i procedura koji ne pravi razlike između država već ocenjuje striktne standarde - navela je Čizmarov.

Ovogodišnja ICAO provera je, kako je dodala, dokaz napretka celokupnog sistema civilnog vazduhoplovstva Srbije i predanog rada svih njegovih državnih i privatnih subjekata.

- DCV je tu da, zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, svojim nadzorom pre svega pomogne celokupnoj vazduhoplovnoj industriji da dostigne i održi striktne standarde bezbednosti i operativnosti. Ovo je i svojevrsno priznanje našem zajedničkom timu i garancija da su putnici u vazdušnom saobraćaju Srbije bezbedni i da dobijaju svetsku uslugu - zaključila je Čizmarov.


U saopštenju se precizira da je ICAO proveravao usaglašenosti zakona i podzakonskih akata sa odredbama Čikaške konvencije i pripadajućim aneksima u okviru protokola (LEG) pri čemu je dostignuta ocena usaglašenosti 95,24%.

Zatim, izdavanje dozvola vazduhoplovnom osoblju i sertifikata centara za obuku u okviru protokola (PEL), gde je dostignuta ocena usaglašenosti 97,59%, kao i saobraćajna delatnost u okviru protokola (OPS), pri čemu je ocena usaglašenosti 96,69%.

Provera je takođe obuhvatila i plovidbenost vazduhoplova u okviru protokola (AIR), a ocena usaglašenosti je 93,46%, kao i aerodrome i zemaljska sredstva u okviru protokola (AGA), pri čemu je dostignuta ocena usaglašenosti 91,11%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.