NavMenu

Kineski Shandong Linglong dobio pravo svojine nad zemljištem u Zrenjaninu - Potpisan ugovor sa Republičkom direkcijom za imovinu

Izvor: Beta Četvrtak, 28.03.2019. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bill Ragan/shutterstock.com)Ilustracija
Vlasnik kineske kompanije Shandong Linglong, Vang Feng (Wang Feng), i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić potpisali su danas u Zrenjaninu ugovor o otuđenju, bez naknade, građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni u Zrenjaninu. Kineskom investitoru će biti preneto 96 hektara građevinskog zemljišta za potrebe gradnje fabrike.

Vang Feng je u Gradskoj kući u Zrenjaninu rekao da je potpisivanje ugovora veoma važno za kompaniju, kao i za Srbiju i Zrenjanin, jer sada, kada imaju zemlju, mogu početi sa realizacijom projekta. On je zahvalio Vladi Srbije i Gradu Zrenjaninu koji su, kako je rekao, pomogli i pružili podršku da se investicija u tom gradu realizuje.

Vlasnik Linglonga rekao je da već imaju konkretne planove i da će najpre sačiniti detaljan plan realizacije projekta, a zatim će početi zapošljavanje radnika koji će ići na obuku u Kinu, dok će marketing tim ispitivati ovdašnje tržište, kao i tržište Afrike.

Rekao je i da će u petak, na konferenciji u Beogradu kojoj će prisustvovati oko 600 ljudi, od kojih 500 njihovih kupaca i saradnika, razgovarati o marketingu.

- Verujem da u Srbiji možemo imati fabriku visokokvalitetne gume i voditi računa o zaštiti životne sredine. Obećavam poštovanje svih zakona Srbije i lokalnih pravila kako bi od ovog posla imali korist kompanija, grad i radnici, u cilju zajedničkog razvoja - rekao je Vang Feng.

Vorkapić je takođe ukazao na veliki značaj ugovora koji, kako je rekao, predstavlja realizaciju sporazuma zaključenog u Kini između ministra finansija Siniše Malog i Vang Fenga.

On je zahvalio kineskom investitoru što je prepoznao Srbiju i izabrao Zrenjanin kao dobro mesto za ulaganje, između Češke, Slovačke i Poljske, gde su ozbiljno razmišljali da izgrade proizvodne pogone.


Potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Zrenajnina Čedomir Janjić koji je izrazio zadovoljstvo što "prisustvuje istorijskom trenutku za Zrenjanin i što će kineski investitor postati vlasnik zemljišta". Najavio je i da će realizacija najveće grinfild investicije u Srbiji početi u subotu, 30. marta.

Kompanija Šandong Linglong će u osnivanje nove fabrike guma u Zrenjaninu uložiti blizu milijardu dolara, a projekat će biti završen u roku od sedam godina. U planu je zapošljavanje 1.500 ljudi, od čega će 1.200 radnih mesta biti otvoreno za lokalno stanovništvo, dok će 300 ljudi biti upućeno iz matičnog kineskog društva, a za potrebe instalacije opreme, probnog rada i obuke.

Fabrika će proizvoditi radijalne pneumatike visokih performansi za putnička vozila, kamione i autobuse, poljoprivredne pneumatike i pneumatike za korišćenje izvan trasiranih puteva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.